Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров е бил застрелян, докато се е разхождал в столичния квартал "Драгалевци". С него е била и жена, която е простреляна в гърдите и е откарана в "Пирогов", потвърдиха от МВР.

Сигналът за случая е подаден в 12:20 часа. Веднага на място са изпратени екипи на полицията, които установяват безжизнено тяло на мъж и ранена жена.

Петров е бил убит с пушка в района на неработещия лифт до Воденицата в "Драгалевци", съобщиха "Нова телевизия" и БНР. "Стрелбата е станала в гориста местност, близо до пътека. Имаме данни, че г-н Петров се е разхождал често по този маршрут", допълни по-късно директорът на столичната полиция Любомир Николов.

По данни на TrafficNews стрелецът е бил с маска и е застрелял Петров в главата, като бившият съветник в ДАНС бил без бронежилетка. Впоследствие главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи пред медиите (вижте още), че Петров е бил с охрана от трима души, а не както се твърдеше в началото - че не е бил охраняван. 

Полицията е блокирала всички изходи на столицата. В целия град има засилено присъствие на униформени. "Установяват се и свидетели, които също са били в района в момента на престъплението. Всички ще бъдат разпитани, целият ресурс на столичната дирекция е мобилизиран в извършване на процесуално-следствени действия, заградителни мероприятия и установяване на евентуални извършители на престъплението", заяви директорът на СДВР.

Главният секретар на МВР съобщи още, че е сформиран оперативен щаб, който работи по разпределението на задачите за разследване на тежкото криминално престъпление.

Градският прокурор на София Илияна Кирилова, заедно с двама от заместниците ѝ Христо Кръстев и Ивайло Илиев, отидоха на мястото на убийството, както и екипи криминалисти. Шефът на СДВР старши комисар Любомир Николов също е пристигнал на местопрестъплението.

Вижте снимки ТУК>>>

Простреляната жена е била откарана в "Пирогов", съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ - София. Тя е в Шокова зала, лекарите се борят за живота ѝ. От лечебното заведение съобщават, че жената е на 48 г. и има огнестрелна рана в гърдите. 

"Мъж с ловни дрехи ни застреля", са били нейните думи, преди да загуби съзнание, отбелязва bTV и посочва, че по неофициална информация ранената се казва Мирослава.

Също по неофициална информация на БНТ жената е живеела с Петров, а убиецът е бил на велосипед.

Снимка: Булфото

"С прискърбие ви съобщаваме, че днес загубихме нашия колега, баща и добър приятел - съоснователя на "Лев Инс" АД, Алексей Петров", написаха в официално съобщение от застрахователната компания.

"В този толкова тежък момент за семейството и за екипа на компанията ще помолим за уединение, разбиране и търпение от страна на медиите. Вярваме, че институциите ще изпълнят отговорно и безпристрастно своите задължения по разкриването на този безскрупулен и варварски акт на отнемане на живот. Екипът на компанията поднася своите най-искрени съболезнования на семейството на Алексей Петров. Кураж и сила!", се казва още в съобщението.

На новината за убийството на Алексей Петров реагираха и колегите му от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където над 15 г. той бе преподавател във Факултета по икономически и социални науки, а от 2019 г. ръководеше Катедра "Политически науки и национална сигурност" към същия факултет.

"С прискърбие съобщаваме, че при трагични обстоятелства загина нашият преподавател и колега доц. д-р Алексей Петров", пише в съболезнователния адрес от колегите и ръководството на Пловдивския университет. Те напомнят, че Петров е водил базови дисциплини като тероризъм и антитероризъм; активно корпоративна сигурност, управленско решение и екип и др. "Поставя началото на обучението и научните изследвания в областта на киберсигурността и активната корпоративна сигурност във ФИСН. В мандата му стартират успешно две бакалавърски програми - "Национална сигурност" и "Международна политика и бизнес дипломация", както и три магистърски програми - "Киберсигурност", "Мениджмънт на националната сигурност и антитероризма" и "Политически мениджмънт и комуникация". Акредитирана е и докторска програма "Национална сигурност", се посочва още в публикацията.

От Управителния съвет и екипа на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), на който Петров бе изпълнителен директор, също изказаха "своите искрени съболезнования на семейството и близките" му.

"България загуби ярък визионер, ръководен от грижата за българския бизнес. Инвестицията в младите хора, тяхното образование, кариерно развитие и благоденствие в родината бе лична кауза на доц. Алексей Петров. Академичната му дейност ще остане дълго в паметта на студентите му в ПУ "Паисий Хилендарски". Националната сигурност и борбата с корупцията бяха мисията на доц. Петров, която той неуморно защитаваше", се посочва в съобщението на организацията.

Снимка: Булфото

Алексей Петров е бивша барета и бивш съветник в ДАНС. Той беше подсъдим по делото "Октопод", заради което осъди България в Европейския съд по правата на човека.

През 2011 година той участва в президентската кампания и лансира идеята за мораториум на политическите партии. Срещу него са предприемани няколко опита за убийство.

На 15 август 2002 г. и на 29 октомври 2015 г. бяха извършени неуспешни атентати срещу Петров.

На 29 октомври 2015 г. на кръстовището между улиците "Проф. Милчо Лалков" и "Светослав Минков" в столичния кв. "Кръстова вада" Артьом Темпински и Максим Чорний стреляха два пъти по бронирания автомобил на Алексей Петров с гранатомети, но снарядите не можаха да проникнат в колата.

През 2019 г. Софийският градски съд призна украинеца Роман Логвиненко за виновен и го осъди на 15 години затвор. Магистратите обаче го оправдаха по обвинението, че е подбудител и организатор на покушението. Година по-късно апелативните съдии намалиха присъдата на 10 г., но въпреки това Логвиненко я обжалва пред Върховния касационен съд. През юли 2021 г. ВКС остави в сила решението на Софийския апелативен съд. Логвиненко е бил предсрочно освободен от затвора през май тази година от Апелативния съд в София. 

По случая с убийството на Алексей Петров е образувано досъдебно производство, в рамките на което се извършва оглед и ще се изясняват обстоятелствата около престъплението. Разследването се ръководи от Софийската градска прокуратура.

Снимка: БТА

Снимка: БТА