Схема за сключване на бракове между българки и мъже от Шри Ланка, Индия, Пакистан, Бангладеш разследват в град Рила, Кюстендилско. 12 жени от ромската махала са станали булки в Кипър срещу заплащане. Сега обаче искат да се разведат, защото социалните разбрали и им спрели помощите, съобщи bTV.

Емилия е една от жените, сключили брак с чужденец. Мислила, че е за кратко, а сделката ще ѝ помогне да си гледа четирите деца в махалата. Твърди, че е взела 600 евро.

"Той изглеждаше младо момче, трябваше му за виза, не знам, те си знаят там, да може да излизат навънка, каза, че е такъв брак за 3 месеца и той сам се анулира", разказва жената.

Докато Емилия не знае името на мъжа, с когото са семейство на хартия повече от година, Светла казва, че контактува с нейния по интернет. У нас тя има съпруг и семейство. Твърди обаче, че отишла в Кипър по оферта за работа, но я затворили в къща. След половин месец се оказала булка. Казва, че през тези 15 дни не са я тормозили, а са я хранили и са ѝ купували цигари. Тя получила 250 евро и разбрала, че е на загуба като ѝ спрели детските.

"Те казват сума между 500 и 1000 лева, като седнем в частен разговор, сумата е доста по-голяма", коментира кметът на община рила Георги Кабзималски.

Общината е наела адвокат за разтрогване на браковете на 6 от жените, чиито деца посещават редовно училище. Останалите трябва да се оправят сами. Кои са посредниците и още в какви схеми са замесени имената на ромките от Рила, ще установява разследване.

Междувременно за една от булките е установено, че е сключила два брака в Кипър, тя се признала за виновна и е наказана с глоба от 1000 лв.