Софийската районна прокуратура се самосезира във връзка с твърдения на свещеник, че в интернет пространството се разпространява реклама на лекарствен продукт, за който се твърди, че е разработен и патентован от него. 

Във фалшива реклама в уебсайт се твърди, че отец Методи Корчев е разработил и патентовал лекарство за стави.

"Разбрах от близки и познати, че се върти някаква измама. В навечерието на празника на Свети Николай те започнаха да ми звънят и да ми изпращат препратки със скрийншотове от интернет. Според тях аз съм измислил, лицензирал и патентовал лекарствен продукт", коментира пред bTV отец Корчев.

Той не знае дали някой си купува този продукт. "За мен беше потресаващ фактът, че някой злоупотребява с име на свещеник като човек измислил лекарство. Нито съм учил медицина, нито се занимавам с билкарство", посочи още отецът.

Телевизионен екип е опитал да си поръча лекарството. В хода на поръчката с тях се свързал търговец, който разпитал за симптомите и казал, че цената се определя от курса на лечение.

"Цената има в момента голям промоция. Определя се от симптомите и курса, който трябва да се изпише на самия пациент".

На коментар, че в сайта пише, че лекарството е разработвано от отец, търговецът казва, че няма такова нещо и има грешка.

Според отец Корчев обаче няма грешка, а целенасочена измама, тъй като били използвани различни негови снимки. 

"Този продукт дори не е лекарски, няма производител и няма описани съставки. Няма да е забавно, ако някой го поръча, за да се лекува, той дори може да му навреди", коментира още отецът. 

От Софийската света митрополия призоваха хората да не се подвеждат от подобни реклами.

По случая е образувана преписка и е започната проверка, която е възложена на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", съобщиха от прокуратурата. Ако бъдат събрани достатъчно данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство.

Преди дни прокуратурата отново се самосезира и започна проверка във връзка със злоупотреба с името на кардиолога проф. д-р Иво Петров в реклама на медикаменти.