Голяма сума пари и незаконен боен пистолет са открити в кабинета на началника на КАТ-Благоевград ст. инсп. Данаил Стоицов, който по-рано днес беше задържан заедно с още няколко служители при спецоперация срещу корупцията.

Това съобщи на брифинг пред Окръжната прокуратура шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който отиде в града по повод акцията. Той уточни, е тя е проведена по сигнал на Вътрешна сигурност на МВР за действия на шефа на КАТ. Няколко месеца е работено по случая, с всички възможни технически средства.

"Иззети са многобройни веществена доказателства като незаконен боен пистолет, боеприпаси, мобилни телефони, компютри и пари. За някой милионер сумата може да е дребна, за друг пък - пенсионер - голяма. Няколко хиляди лева са", допълни Сарафов, но отказа да уточни колко са парите.

Подчерта обаче, че са извършени 15 разпита на свидетели, които подкрепят първоначалната обвинителна теза, извършени са и претърсвания в общо 13 офиса, служебни помещения на КАТ, домове и автомобили. 

Сарафов заяви, че към този момент не може да обяви колко души са задържани, но по неофициална информация те са общо петима. Според "Струма" задържан е и собственикът на пункт за регистрация на входа на КАТ Бойко Шарков, работодател на съпругата на Стоицов, както и две служителки на гишетата за регистрация. 

"Обвинението ще бъде такова, каквото прецени наблюдаващият прокурор. Аз най-общо Ви казах какъв е предметът на разследването - длъжностни престъпления и евентуално корупция. Възможно е да се повдигне и обвинение за подкуп", каза лаконично Сарафов.

Самият Данаил Стоицов, който беше демонстративно изведен от сградата с белезници, заяви пред журналистите, че е невинен. По думите му е станал обект на медийни атаки, както и от бивш полицай, за когото се смята, че е бил посредник в корупционните схеми.

Десетки са обаче жалбите за нередности в работата на местния КАТ, внесени в полицията от потърпевши граждани. Още преди три месеца сигнал за корупционната схема е подал до вътрешния министър и собственикът на информационен сайт в Благоевград Иван Хамбарджийски. В него той посочва, че е получил оплаквания от български и македонски граждани за това, че служители на Пътна полиция са организирали и участвали в добре отработена схема за получаване на подкупи по две направления - бърза регистрация на автомобили и получаване на регистрационни номера - по желание на клиента. 

Пред БНР Хамбарджиски разказа:

"При мен сигнали подадоха граждани - двама граждани на Македония и трима от Благоевград, които бяха потресаващи. Като са дошли да регистрират автомобилите си, почти цял ден не могли и се е наложило да потърсят съдействие. Веднага им е предложено, че има човек, който взима пари, казано им е колко струва - около 50 лв. на автомобил. Отделно, ако има претенции за номер на колата, се плаща допълнително 100 лв. По моя информация посредниците са трима души - двама мъже и една жена от Благоевград. Всеки ги знае в областния център, сутрин от 6.30 ч. са в КАТ-Благоевград. На ден те уреждат от 10 до 15 номера на коли. Има покровител - заместник-директорът на ОД на МВР в Благоевград. Той покровителства не само тази схема, има и други схеми в дирекцията и в скоро време ще излезе наяве всичко - чадър над кримиконтингента и на незаконни деяния в цялата област, дори има и кражби на коли в Благоевград".