Братята Енгин и Мустафа, които бяха задържани за смъртта на българския полицай Петър Бъчваров имат психични заболявания. Това твърдят техни съседи и хора, които ги познават.

Екип на БНТ стигна до родното им село и се срещна с един от последните им работодатели. Стана ясно, че тези мъже принадлежат към един от най-уязвимите слоеве на обществото. Имат психични заболявания и живеят в крайна бедност.

Те се местят от село на село и често сменят номерата на мобилните си телефони.

Потвърди се и информацията, че са извършвали кражби, които обаче не са били значителни - като това да откраднат мотоциклет на съсед, но когато стане ясно, че те са виновни, да го върнат на мястото.

Пасяли са и добитъка на цяло едно село - Сюлоглу. В обширните мери и пасища край града на 30 километра от Одрин десетки овчари пасат своите стада. В този район се намира Оглупаша - родното село на братята Енгин и Мустафа Ергуван, които бяха задържани за смъртта на българския полицай Петър Бъчваров. Семейството обаче отдавна не живее тук.

"Бедно семейство. Освен това и те, и родителите им не са добре. Не се задържат за дълго на едно място. Местят се от село на село. Навремето покойният им баща също се занимаваше с трафик на хора", казва Юмер Учак.

От старата им къща няма и следа. Върху тяхната собственост съседите отглеждат своя добитък. Майката им идва веднъж в годината, за да си вземе наема. "Последната година не е идвала. Обикновено идва с такси, за да си вземе парите, но не предупреждава. Ако ни намери тук, ѝ плащаме и си тръгва", казва Дидар.

Пред Съда Енгин и Мустафа бяха казали, че не са разбрали, че са убили човек, а са стреляли срещу светлините на автомобила, който ги е осветил. Някогашните им съседи в Оглупаша допълват, че и двамата са страхливи. Били склонни да стрелят и без много да му мислят срещу пари.

Сега следите им водят към село Татарлар, където са живели последно. Там екипът на "По света и у нас" откри и един от предишните им работодатели, който отказа да застане пред камерата. Разказва, че Енгин и Мустафа често сменят телефонния си номер и са трудно откриваеми. И въпреки, че сега отричат освободеният брат да е там, на входа на селото патрулира полиция.

Една от основните версии за стрелбата на границата, която циркулира между хората е, че те са стреляли, защото са се уплашили.