Съдът в Одрин остави за постоянно в ареста 28-годишният Енгин Ергуван, обвинен в убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров и пусна на свобода брат му Мустафа Ергуван. Единият е обвинен за убийството на Бъчваров, а другият - като помагач.

Двамата днес са заявили пред съдията, че са стреляли срещу фаровете на автомобила и не са разбрали, че са убили българския служител на МВР.

Преди убийството двамата са прекарали четири дни в гората.

Те са забелязани от българските гранични полицаи, които са включили фаровете на автомобила си, а след това са помолили братята да се отдалечат от граничната ограда.

Братята дебнели мигранти в гората, за да ги ограбят, станя ясно още в съдебното заседание в Одрин, съобщават турските медии. Разбра се, и че те имат досиета за кражби.

Те обират жертвите си само на 10 метра от дупката в оградата, когато са забелязани от граничен полицай Петър Бъчваров. Той им светнал с фенерчето и ги предупредил да напуснат района, стана ясно по време на делото. Тогава единият брат открил огън с пушка по нашите униформени и веднага след това избягали.

Граничният полицай Петър Бъчваров е бил прострелян не с бойно, а с ловно оръжие, съобщи по-рано заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, като се позова на резултатите от аутопсията на тялото на 32-годишния мъж.

"Това игнорира няколко версии. Например тази, която беше част от теориите за конспирацията, че е имало престрелка между български и турски граничари. Това е категорично невярно. Тази версия е изцяло отхвърлена. И остава тези сачми, тези заряди, които са - по тях остават и барутни частици, да бъдат съпоставени с оръжието, което се надявам, че ще намерят нашите колеги от турска страна", коментира Сарафов.

По-рано днес България и Турция се договориха да създадат съвместна работна група за борбата с организираната престъпност, незаконната имиграция и митниците, която ще заседава всеки месец. Това стана ясно след срещата на зам.-министрите на вътрешните работи Емил Ганчев и Венцислав Катинов с Валията на Одрин Кюршат Кърбъйък. Искането на българската страна е разследването за стрелбата, при която полицай Петър Бъчваров беше убит, да се води съвместно от двете държави.

В Елхово днес беше погребан с почести убитият при престрелка на българо-турската граница 32- годишен полицай Петър Бъчваров. В общината е обявен Ден на траур. Вътрешният министър Иван Демерджиев, подчерта, че ще настоява да се увеличи щата на Гранична полиция, както и за по-доброто оборудване на служителите.

Днес от Европол изказаха съболезнования на семейството, приятелите и колегите на полицай Петър Бъчваров, който беше убит при изпълнение на служебния си дълг. "Изразяваме нашето най-дълбоко съчувствие и солидарност към българското бюро за връзка тук в Европол, както и с по-широката българска правоприлагаща общност", се казва в съболезнователно съобщение във вътрешната страница на агенцията. В централното фоайе на агенцията, до статуята "In Memoriam", знамената на България и Европол са изложени заедно - с поставени черни ленти в знак на траур.