Извършителят на убийството на възрастната двойка край Шумен е 21-годишният им внук - Георги Данчев Йорданов, който с помощта на метална тръба ги е пребил до смърт във вилата им в местността "Под манастира" край Шумен. Това съобщиха на брифинг днес директорът на ОДМВР Шумен ст. комисар Ялчън Расим, окръжният прокурор Маргарита Георгиева и говорителя на Апелативна прокуратура Стефка Якимова.

Телата на 68-годишната Янка Атанасова и 75-годишния Георги Атанасов бяха открити окървавени в следобедните часове на 23 ноември след подаден сигнал на телефон 112 от дъщеря им. Целенасочено проведени незабавни оперативни действия насочили криминалистите към евентуалния извършител, който, според направения профил, бил техен близък и след 36 часа е задържан 21-годишният внук на убитите.

До разкриването на убиеца са проведени над 20 разпита на свидетели в рамките на 24 часа след извършеното престъпление. При изясняване на издирвателните версии служители на МВР получили много голяма гражданска подкрепа при изясняване на факти, обстоятелства, събиране на видеоматериали и доказателства, които помогнали за разплитане на случая. Стъпките по разследването продължили като кръгът от заподозрени бил стеснен.

Установено е, че в ранните следобедни часове на 22 ноември младият мъж първо отвел с кола дядо си във вилата и го убил, а след това взел баба си от жилището им в града и също там отнел и нейния живот. Убийството на двамата е извършено в рамките на около час по особено жесток начин с метална тръба с дължина 64 см./ф.45 мм.

След това не е правил опит да се укрие. Той е задържан за срок до 24 часа в РУ- Шумен, направил е пълни самопризнания. Иззети са множество веществени доказателства, включително и металната тръба, с която е извършено тежкото престъпление. Тя е открита в междублоково пространство на бул."Славянски", ж.к."Херсон" в Шумен, като убиецът завел разследващите до мястото и там е намерена и иззета. Още на место е подложена на изследване от експерт от "НТЛ" и е реагирала положително, че по нея има кръв.

Споделил е пред разследващите и оперативните полицаи, че искал да отърве родителите си от проблеми във връзка с предстоящо прехвърляне на къща в Шумен на ул."Божур", която е била собственост на баба му и дядо му.

"Мотивът за убийството е користен. След като ги е убил, има данни по делото, че е взел парична сума от 700 лева от дома им, а също така изтеглил и 500 лева от банкови карти", каза още Стефка Якимова от Апелативна прокуратура - Варна.

Не е криминално проявен, студент, работещ в строителна фирма.

"Има данни за хазартни наклонности, но може би проблемът може да е в преден етап. Може да има финансови зависимости", добави ст. комисар Ялчън Расим, ОДМВР - Шумен.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратураШумен му е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. Приведен е в ОС "Изпълнение на наказанията". Работата по документиране на престъплението продължава.

Ако бъде признат за виновен 21-годишният внук на убитите съпрузи може да получи доживотен затвор без замяна.