Задържаните за убийството на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и жена му Мариана, са направили пълни самопризнания. При първоначалните разпити двамата строителни работници - на 39 и 44 години, си прехвърляли вината за това кой е физическият извършител. Впоследствие единият от тях -  Пламен Шляпашки, признал, че той е напуснал спусъка на незаконния пистолет със заглушител, съобщи Нова телевизия.

Убийството е било извършено на 14 юли в апартамента на жертвите на централния столичен булевард "Витоша". След фаталните изстрели задържаните разчленили телата на убитите в банята на жилището, натъпкали ги в бидони и ги откарали край Негован. После се върнали в апартамента и старателно го почистили с белина. Въпреки това, не са успели да заличат всички следи, заявиха вчера разследващите.

Престъплението е извършено с цел обир, тъй като семейството било заможно и в последните години правило няколко имотни сделки. Двамата мъже мислели, че жертвите държат в дома си пари от продажбата на техен апартамент в столичния квартал "Гоце Делчев". Причината била, че Атанасов им се оплакал, че банките имат много големи лихви. Така двамата работници, които няколко пъти правили ремонти в жилища на семейството, решили, че сумата не е внесена в банкове сметка. Оказало се обаче, че не е така.

След като не могли да вземат голяма сума пари, те откраднали ценности, част от които са намерени в жилище на арестуваните.

Разследващите установили, че единият от тях е познавал бившия треньор от 15 години. И двамата са криминално проявени, като единият е лежал в затвора.

Криминалист: Най-често жертвите са възрастни хора без роднини

"Най-често жертвите на престъпления като това в Негован са възрастни хора, които живеят сами. Те не са имали роднини в страната. Подобен тип убийства се разкриват изключително трудно. Колегите работиха по случая денонощно. В началото се започва от един бял лист. Имаме обезобразени тела и нямаме никаква информация. В конкретния случай едното лице е с криминално поведение и е известно в тези среди. Това е помогнало на органите на реда", коментира криминалистът Иван Савов.

Вече се разбра, че дъщерята на жертвите живее в чужбина.

По думите му в този случай извършителите са действали хладнокръвно.

"Най-вероятно става въпрос за убийци, които имат патологични изкривявания. Подобни хора са готови на всичко заради финансови облаги", поясни Савов.

Той обясни, че убийците са се върнали на мястото на престъплението от страх.

"Искали са да прикрият следите", поясни криминалистът.

Савов допълни, че голяма част от престъпниците продължават обичайния си начин на живот след извършване на престъплението.

"Преди години внук беше разчленил на парчета баба си и беше запалил части от тялото. Когато го арестувахме, той се усмихна и каза: "Тя ми се подиграваше и просто взех решение". Убиецът продължаваше да живее в жилището, в което я беше убил. Беше почистил всички следи", допълни той.

И уточни, че броят на подобни тежки престъпления не се е увеличил.

"Започнах кариерата си през 2003 г. Тогава подобни случаи се случваха по няколко пъти в годината в София. Не се разчуваше, защото нямаше чак такъв медиен отзвук. Учудва ме, че заради имоти и пари, са извършили толкова грозно убийство. Поразен съм от бездействието на съседите. Те е трябвало да подадат сигнал", каза още Савов.