225 000 недекларирани британски и шотландски лири бяха установени от митническите служители в товарно превозно средство в района на ГКПП "Дунав мост"-Русе, съобщават от Агенция "Митници".

На 10.01.2023 г. около 21:00 ч. в района на ГКПП "Дунав мост"-Русе митническите служители от сектор "Борба с наркотрафика Русе" в ТД Митница Русе спират за проверка товарен автомобил с турски регистрационни номера на влекача и ремаркето. Превозно средство е управлявано от турски гражданин и пътува празно от Румъния за Турция, след като е разтоварило стоки в Англия и натоварило чесън от Холандия за Румъния.

След анализ на риска товарният автомобил е селектиран за проверка с мобилна рентгенова система, при която са отбелязани две зони с подозрение, намиращи се в товарното помещение. Превозното средство е отклонено в халето за извършване на физическа проверка.

В хода на проверката, в отбелязаните на мобилния рентген зони са установени четири спомагателни профила за укрепване на товари, след демонтажа на които във вътрешността им митническите служители откриват парични средства - британски и шотландски лири в различни купюри.

Общо откритите недекларирани парични средства са в размер на 205 000 британски и 20 000 шотландски лири.

Снимка: Агенция "Митници"

Водачът е обяснил, че паричните средства са взети от негов приятел в Англия, за да ги пренесе до Турция, като сам ги е укрил на посочените места.

За нарушението му е съставен акт за установяване на административно нарушение.