Антимафиоти от ГДБОП участваха в международна специализирана полицейска операция срещу организирана престъпна група, принуждавала български граждани да просят на територията на Кралство Швеция, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Процесуално-следствени действия са извършени вчера на територията на плевенското село Глава. Делото е образувано в Окръжната прокуратура в Плевен след постъпила оперативна информация за група, организираща и извършваща престъпна дейност, свързана с набиране, транспортиране и последваща експлоатация на български граждани чрез принуда да просят на територията на Швеция.

Установено е, че организираната престъпна група се състои от шестима, всеки от които изпълнява строго определени задачи. Основните участници се намират на територията на скандинавската държава.

В хода на операцията е извършено претърсване и изземване в къща в село Глава. Намерени и иззети са 6 мобилни телефона, 4 СИМ карти, списъци с отразени парични суми, тефтери, съдържащи данни за отчитани парични суми от жертвите на трафика, както и други документи, свързани с престъпната дейност.

За 24 часа по Закона за МВР е задържана 57-годишна жена.

Работата по случая продължава, предстои повдигане на обвинение. Предстои и изготвяне на европейски заповеди за арест на останалите участници в групата. Действията продължават съвместно с шведските власти.