Министърът на вътрешните работи в оставка Христо Терзийски съобщи на брифинг, че стрелецът от Манастирище Валентин Б. е нямал предишни криминални прояви. Бойният пистолет, с който е стрелял днес следобед и с който уби своя комшия Калин К. на 34 години, е незаконно притежаван. 

"Изяснява се откъде има оръжие, няма законно притежавано оръжие, съобщи вътрешният министър Христо Терзийски". 

Твърди, че е закупил оръжието от "преминаващ търговец", съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Главният секретар на МВР поясни, че една от причините на място да бъдат и специализираните части е била продиктувана от факта, че в къщата е била и майката на задържания и възможността тя да стане потенциален заложник. Едва след три часа майката е била изведена. Пристигат командосите от Специализирания отряд за борба с тероризма и с тактическа хитрост успяват да задържат стрелеца. Благодаря на колегите от ГД"ЖСОБТ" и от ОДМВР-Враца за перфектно проведената операция, при която бе неутрализиран опасен човек, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Христо Терзийски. Той изказа искрени съболезнования на близките на загиналия мъж. Стана ясно още, че стрелецът не е оказал съпротива при задържането си. 

Сигнал за инцидента е получен около 13:50 ч. Незабавно е осведомен окръжния прокурор на Враца. Простреляното момче е починало на път за болницата. След постъпване на сигнала на място са изпратени жандармерия и СОБТ.

Снимка: Булфото

Задържаният е психично болен, диагностициран през 2007 г. Последно е лекуван през 2020 година. 

Чичо на починалото момче разказа по-рано пред БНТ, че убитият се е прибирал от работа заедно с брат си, когато комшията е излязъл и е започнал да стреля по автомобила им. Майката на момчето сподели пред bTV, че са чули пет изстрела, а синът й бил уцелен в сърцето. "Застреляха детето ми като куче", заяви майката Рени Тончева.

"Шофьорът е малкият ми син, който почина. Застрелял го е в сърцето. Ние тук чухме 5 изстрела, пред вратата седим със снахата. Големият син излезе и вика - застреляха брат ми. Писахме жалби, никой не го интересува, никой не се вълнува. Ето днес, уби ми детето, като куче в колата, дете на 33 години", каза Рени Тончева.

Въоръжен мъж се барикадира в къща във врачанско село, след като застреля човек

"От 3 дни този човек ни следеше, като минавахме покрай тях, той ни наблюдаваше, в колко часа минаваме, кой минава. Явно правеше някакъв план и днес го изпълни", разказа Павлин Кънчев, роднина на жертвата.

Според брата на застреляният, те са били следени от психично болният Валентин от три дни.

Двамата братя се прибирали с автомобила у дома, за да обядват. 

Имало е подписка извършителят на деянието да бъде лекуван, бил е в лечебно заведение, но по-късно е пуснат.

Снимка: Булфото

Задържаният е психично болен, диагностициран през 2007 г. Последно е лекуван през 2020 година. 

Окръжният прокурор на Враца заяви, че е образувано досъдебно производство, предстои назначаването на експертиза дали извършителят е вменяем.

Снимка: Булфото