Стрелецът в Дейтън, щата Охайо, е бил неутрализиран по-малко от минута след началото на нападението си, в което има девет убити и 27 ранени, съобщи кметицата на града Нан Уейли, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Полицията е установила самоличността на стрелеца в Дейтън (Охайо), съобщава CBS, цитирана от TACC. Извършителят на масовата стрелба е Конър Бетс, 24-годишен жител на град Белбрук, разположен в същия щат на града. Според телевизионната компания полицията е претърсила къщата му. Сенатор Шерод Браун по-рано обяви, че стрелецът е "млад бял мъж", според информация получена от кмета на града. В резултат на стрелбата в Дейтън бяха убити девет души, а 26 са пострадали. Стрелецът е убит от патрулиращи полицаи по-малко от минута след като е открил огън пред заведение в град Дейтън около 1 часа след полунощ местно време.

 "Първите полицаи, озовали се на местопроизшествието, са обезвредили нападателя за по-малко от минута. Впечатлена съм от геройството на нашата полиция", каза Уейли. Тя съобщи, че 15 от 27-те ранени са изписани от болница.

Четирима от ранените са в тежко състояние, а един е в критично, заявиха медицински източници.

Нападателят е използвал автоматична пушка с пълнители с висок капацитет и е носел бронежилетка, уточни кметицата на Дейтън. По думите й, ако не е била светкавичната реакция на полицаите, "днес можеше да има стотици убити".

Довечера в града с население 140 000 души ще се организира бдение в памет на жертвите.

Мотивите за нападателя са неизвестни и се смята, че е действал сам. Той е идентифициран, но името му все още няма да се съобщава, заяви заместник-началникът на полицията Мат Карпър.

В разследването помагат агенти на ФБР.

По данни на американската НПО "Архиви на насилието с огнестрелни оръжия" от началото на годината в САЩ е имало 251 масови стрелби. За такива нападения се смятат стрелби с повече от четири жертви - убити или ранени.