Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата в американския град Дейтън, щата Охайо. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Българското генерално консулство в Чикаго е в постоянен контакт с местните власти.

Съобщава се за 9 загинали и 26 ранени, които са хоспитализирани. При необходимост от съдействие сънародниците ни могат да се свържат с генералното ни консулство в Чикаго на телефони: +1 312 867 1904; +1 312 752 0661.

Стрелбата е избухнала тази нощ в американския град Дейтън, щата Охайо. Нападателят е мъртъв, допълниха силите на реда.

Първите съобщения идват около 01:00 местно време за стрелба пред бар в квартал Орегон в града.

 "Имахме служители в непосредствена близост, когато започна стрелбата и успяхме да реагираме и да сложим край на това бързо", написаха в Туитър от полицейското управление в Дейтън. Властите са апелирали за свидетелски показания, предаде Би Би Си.

Районът на инцидента е близо до центъра на Дейтън и предлага множество развлечения, включително барове, ресторанти и театри. Полицията не уточни точно къде е била стрелбата.

ФБР подпомага разследването. 

Това е втората стрелба в САЩ за изминалото денонощие. Двайсет души загинаха, а 26 са ранени, след като млад мъж откри огън в магазин "Уолмарт" в Ел Пасо, Тексас. В момента тече разпитът на стрелеца. 

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп по повод масовата стрелба в търговски център в Ел Пасо, Тексас, при която загинаха десетки невинни хора и много са ранени, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Бих искал от мое име и от името на българското правителство да изкажа най-искрени и дълбоки съболезнования на Вас и на семействата на загиналите и ранените в трагичния инцидент. Ние осъждаме този безсмислен акт на насилие, отнел живота на много невинни граждани", отбелязва премиерът Борисов, цитиран в информацията.

"В този тъжен за цялата Ви страна ден нашите мисли са с Вас и с всички американски граждани", пише още министър-председателят Бойко Борисов в съболезнователната телеграма до американския президент.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също изпрати съболезнователна телеграма до държавния секретар на САЩ Майк Помпео във връзка със стрелбата Ел Пасо.

"С голямо прискърбие научих за масовата стрелба в търговски център в Ел Пасо, Тексас, при която са ранени и са загинали десетки граждани. Няма причина, която би могла да оправдае този ужасяващ акт на насилие, отнел живота на невинни хора", се казва в телеграмата.

Първият ни дипломат изразява искрените си съболезнованията към семействата на загиналите и ранените в трагичния инцидент.