Специализираният наказателен наложи мерки за неотклонение "Задържане под стража" на двамата организатори на 5-членна престъпна група за трафик на мигранти през страната, неутрализирана на 19 ноември при операция на Спецпрокуратура и ГДБОП. Тя е проведена в София и други селища, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Един от участниците в групата е задържан в ареста по друго дело (което вече е присъединено към производството на Спецпрокуратура), другите двама са с наложени от наблюдаващия прокурор мерки за неотклонение "Парична гаранция" и "Подписка".

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е била сформирана през февруари 2018 г. и е действала най-активно в областите Бургас и София. Двамата организатори лично подбирали участниците и разпределяли техните функции в престъпното сдружение - намиране на помещения за престой, осигуряване на храна и на транспорт за нелегално преминаващите чужденци.

При претърсвания в жилища, помещения и автомобили са иззети голям брой доказателства за престъпната дейност на участниците. Те се подкрепят и допълват от показанията на свидетели, дадени пред съдия. В дома на единия от организаторите е намерен незаконен боен пистолет. Другият е осъждан отново за трафик на чужденци през България (престъпление по чл. 280 от НК), като изпитателният срок на отложеното му условно наказание не е изтекъл.

Разследването установява дали има и други лица, действали по поръчение на престъпната група, както и евентуални връзки на участниците с трафиканти от съседни държави, се казва още в официалното съобщение.