"Свърши времето на беззаконието", заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е в Казанлък по повод специализирана полицейска операция, която в момента се провежда в региона.

"Целта на тази акция е превенцията. Причината е вече банална за България - някои лица смятат, че след като дълги години са били над и извън закона, ще продължават да бъдат над и извън закона. Уверявам българските граждани, че това няма да продължава. Нека тези лица да очакват полиция, но не тази полиция, която са поставили на колене и смятат, че им служи, а полиция, която ще ги постави там, където заслужават", посочи той и заяви, че причината да бъде лично в региона е послание към тези хора на територията на цялата страна.

По думите на вътрешния министър, оттук нататък ще следват много акции по отношение на криминални групи в региона и те ще продължат, докато тези групи приключат с незаконните си действия.

"Акцентът днес не е да има задържани, а превенция", подчерта Демерджиев. По думите му следващите акции ще бъдат тематични и ще има конкретни резултати по тях.

Вътрешният министър допълни, че акцията в Казанлък има връзка и със скорошен криминален инцидент, свързан със стрелба в град Гурково. На 1 октомври там бе прострелян в гърба собственик на заведение в Прохода на Републиката. Мъжът е в болница и му предстоят хирургични интервенции. До момента няма задържан за стрелбата.

"Това, което се случва тук, е симптоматично за много места в България. То не се случва от днес или от последните дни. Това, което ние искаме да направим, е да сложим край", категоричен бе Иван Демерджиев.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Николай Колев коментира, че в хода на специализираната полицейска операция към момента има проверени 80 моторни превозни средства, 136 лица, направени са три акта за установени административни нарушения, връчени са 90 електронни фиша, образувано е едно досъдебно производство. Извършени са множество проверки на търговски обекти, къщи за гости и други. Към момента задържани по Закона на МВР няма, посочи той.