Още два случая на преследване на мигранти у нас, само ден след като три буса бяха установени на 26 февруари, единият от които катастрофира след гонка и един човек загина. 

В единия от случаите, около 5.30 часа тази сутрин бус с 11 мигранти бил засечен в района на Ихтиман. Превозното средство не спряло на полицейски сигнал на автомагистрала "Тракия" край Ихтиман в посока София и започнало преследване. Около час и половина по-късно превозното средство е спряно на влизане в столицата. В колата са открити 11 нелегални мигранти, по първоначална информация от Афганистан. 

Според NOVA шофьорът седнал зад волана след употреба на алкохол и наркотици, а от полицията съобщават само, че нямал свидетелство за управление на моторно превозно средство. Водачът е задържан. 

Преследване на трафиканти и мигранти е имало и в Харманлийско. Към 3 часа през нощта срещу понеделник е получен сигнал от служители на граничното полицейско управление в Свиленград. Патрулът на място установил, че техни колеги и служители на "Фронтекс" преследват два автомобила в района. Те са открити в село Овчарово, без пътници и шофьори. При издирването са намерени 24-има афганистанци и двама българи - предполагаеми трафиканти. Те са от Свиленград и са на възраст 26 г. и 39 г., задържани са за 24 часа.

Това се случва ден след като общо три буса с мигранти бяха установени в неделя. Шофьорите и пътувалите в два от тях успяха да избягат, докато едното превозно средство катастрофира и един от пътниците загина. Други 31 бяха ранени, от които в момента 9 се намират в болница без опасност за живота. Все още се установява каква е връзката между трите случая от вчера.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи на брифинг в Габрово, че е ясно е кои са участниците във вчерашния инцидент на магистрала "Тракия". "Това, което се изискваше от нас, е направено. Материалите са предадени на прокуратурата. Днес ще има среща на заместник-главния прокурор с ръководителите на служби в МВР, на която ще се набележат действия не само по този случай, а и по случаите, които са в напреднал стадий на разследване, за да могат да приключат", обясни министърът. 

"Трябва да сме наясно, че говорим за организирана престъпност, която действа от територията на Турция до територията на последната европейска държава. По цялата карта на Европа има изключително добре изградени престъпни структури. Цяла Европа в момента се мобилизира да отговори на това, защото смъртта, на която сме свидетел, е не само у нас, а е отново на територията на цели континент", посочи Демерджиев.

Той даде пример, че 60 мигранти са загинали на брега на Италия, 250 са проникнали там, а са дошли от територията на Турция, като подчерта, че от там тръгват мигранти към цяла Европа.

"Нашата задача е да спрем вторичните придвижвания на територията на страната. Първата ни задача е да спрем мигрантите на границата. Но 110 км от граничната линия не е технически обезпечена. Представители на ЕК ще помогнат изключително бързо за това обезпечение, да се набавят автомобили и да се попълни щата на "Гранична полиция", който е намален с 2000 души за последните 10 години. Да спрем мигрантите още на границата", заяви още Демерджиев.

Преследването и задържането на мигранти е условия за приемането ни в Шенген и ще спазваме този приоритет, посочи още вътрешният министър.