Проверката на случая със събраните лични карти в ромския квартал в Девин не е установила организация за купуване на изборни гласове, съобщиха от Окръжната прокуратура в Смолян. 

Проверката е приключила с отказ да се образува досъдебно производство, тъй като няма данни за извършено престъпление, свързано с изборите, уточни говорителят на Окръжната прокуратура прокурор Станчо Станчев. Освен това, ставало дума за събрани 25 лични карти, а не както първоначално бе оповестено - 180.

Според резултатите от проверката, документите били събрани заради подписка с искане да се изсели една от фамилиите в кв. "Забрал" в Девин.

Два враждуващи рода в ромския квартал предизвикаха миналата седмица масово сбиване, което бе потушено с намесата на полиция и жандармерия. При сблъсъка бяха леко ранени седем души, а осем от участниците бяха задържани в полицията.

Още тогава, пред bTV представител на една от замесените фамилии - Бадеви, каза, че искали другият род - Кирови, да бъде изселен, заради което били събрани, по негови думи, 180 лични карти. Кирови били от Пещера, но получили много бързо адресни регистрации в Девин. "Ние не ги искаме, тук сме от години", казва Бадев тогава. Районната прокуратура в Смолян се самосезира по повод медийните публикации.