Районният съд в Кюстендил определи мерки за неотклонение "задържане под стража" по отношение на братята Валери Л. (50 години) и Бисер Л. (41 години), които вчера бяха задържани и обвинени за причиняване на лека телесна повреда на трима полицаи, закана за убийство и хулиганство и съпротива на органи на властта, с особена дързост и цинизъм. 

Двамата са нападнали полицейските служители, за да възпрепятстват съзнателно предприетите законови мерки по разкриване на престъпление, се казва в мотивите на съда. Магистратите са приели, че има реална опасност от укриване или извършване на престъпление.

Определението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Кюстендил в тридневен срок.

Целта на операцията в ромския квартал "Изток" вчера, при която при изпълнение на служебните си задължения пострадаха трима полицаи и полицейско куче, е била за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, потвърди междувременно на пресконференция директорът на ОДМВР в Кюстендил комисар Елиан Стамболийски.

"Отивайки на място, колегите бяха посрещнати от войнствено настроени двама роми и баща им. Братята са били въоръжени с метална тръба, нож и секира. Следствие на операцията трима от колегите пострадаха, като единият е с порезна рана на главата, вторият - с порезна рана на ръката, а третият - с охлузни рани по главата", каза Стамболийски, цитиран от БТА.

Той уточни, че към момента полицаите са добре и е доволен, че не се е стигнало до по-тежки последици.

Стамболийски посочи, че в обискираното жилище са били намерени близо 180 дози хероин, предназначени за разпространение, основно в ромския квартал на Кюстендил.

"Братята са с множество криминални прояви. Единият от познат на полицията с наркоразпространение, а другият - основно с кражби", казаха още от полицията.

При задържането на двамата мъже е употребена физическа сила и помощни средства. Използвано е оръжие със стоп-патрони и единият от мъжете е ранен в крака.

"Състоянието му е добро", посочи комисар Стамболийски.

По случая са образувани две досъдебни производства - едното е за наркоразпространение, а другото - за нападението над полицейските служители.

"Освен подготвените дози за разпространение е намерено и количество, което два пъти ги надвишава по грамаж", допълни ръководителят на Районната прокуратура в Кюстендил Ивайло Илиев.

Той посочи, че операцията в ромския квартал "Изток" вчера е била рутинна. Илиев допълни, че в Районният съд е внесено искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение за двамата, която се разглежда в този момент.

Акцията е била планирана и е била стандартна, посочиха Илиев и Стамболийски.

"По никакъв начин не сме подценили ситуацията. Подобни инциденти в квартала не сме имали от поне 10 години. И по време на карантината в ромския квартал не е имало проблеми, а отношенията между жители на квартала и полицаи са на едно добро ниво", каза Елиан Стамболийски.

Ивайло Илиев допълни, че през последните три години има съществено увеличение на престъпленията, свързани с наркотични вещества, като "всяка година са повече от миналата".