Окръжният съд във Варна остави в ареста родителите на двете деца, намерени мъртви след пожар в апартамент в квартал "Владислав Варненчик". Двамата са привлечени към наказателна отговорност за палеж с последвали значителни вреди и последвала смърт.

За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда затвор от 5 до 15 години. Прокуратурата е категорична, че пожарът е умишлено причинен.

"Съдът се съгласи с доводите на Прокуратурата, които са изградени въз основа на събраните към момента доказателства", коментира съдебното решение окръжният прокурор на Варна - Красимир Конов. "Счел е, че има достатъчно доказателства, които да доведат до обосновано предположение, че те са извършили престъпленията по които са обвинени, както и че е налице реална опасност да се укрият и да извършат престъпления - други, различни от това, в което са обвинени", добави той.

37-годишният Емил Христов и 22-годишната Мартина Йорданова, които бяха задържани с прокурорско разпореждане за 72 часа, бяха доведени поотделно в съда със съдебна охрана, а делата им се водят също отделно, защото показанията им си противоречат.

Пожарът, в който загинаха децата им, лумна на първия етаж на бл. 406 във варненския квартал "Владислав Варненчик" на 9 октомври около 22.30 часа вечерта. Пожарникарите намериха вече мъртви невръстните момченце и момиченце. Започна разследване за умишлен палеж, който да прикрие евентуално тяхното убийство, каквито съмнения възникнаха.

В хода на работата по случая са извършени огледи на местопроизшествието, разпити на свидетели, иззети са веществени доказателства, назначени са редица експертизи.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Продължава работата по изясняване на причините и обстоятелствата, довели до възникването на тежкия инцидент, както и до смъртта на двете деца.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Снимка: Булфото