"Смятаме, че пожарът е възникнал в резултат на човешка дейност. Огнището на пожара е било в помещението, в което са се намирали двете деца. За момента не можем да кажем дали е умишлен палеж".

Това съобщиха на брифинг пред журналисти окръжният прокурор на Варна Красимир Конов и директорът на Областна дирекция на МВР-Варна старши комисар Атанас Михов относно пожара във варненския квартал "Владиславото", в който загинаха две малки деца.

По случая е започнало досъдебно производство за палеж, вследствие на който е настъпила смъртта на повече от едно лице. Наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години, обясниха те.

По думите и аутопсията на едногодишното дете е установила по категоричен начин, че смъртта е настъпила след вдишване на дим. Как е загинало второто дете - все още не е ясно. 

За умишлено убийство не можем да говорим в случая, посочиха органите на реда.

Разпитват се и родителите на загиналите деца. 

Властите съобщиха още, че токът на семейството е бил спрян заради неплатени сметки, от което се изключва версията за късо съединение.

Малко по-рано беше съобщено, че полицията и прокуратурата във Варна разследват предумишлено убийство след пожара в кв. "Владиславово".

Сигналът за инцидента беше подаден в събота в 22.19 часа в ОЦ към РДПБЗН - Варна. Съобщено е за задимена стълбищна клетка на жилищен вход в гр. Варна, ж.к. "Владислав Варненчик", бл. 406, вх.7.

В пожара загиват две малки деца - на 1 и на 4 години. Майката и бащата на децата имат изгаряния, но не са в тежко състояние.

По време на трагедията майката е била у дома с двете дечица, а бащата отишъл за мляко до магазина. Той се опитал да отвори вратата, но не успял. Впоследствие влязъл и направил опит да помогне на семейството си. Наложило се обаче да скочи от терасата на първия етаж заради пламъците.

От полицията обаче отричат твърдението, че е имало взрив на газова бутилка. Най-вероятно тя е избухнала след възникването на пожара.