Родителите на двете деца, намерени мъртви в апартамент в ж.к. "Владислав Варненчик" във Варна, са привлечени към наказателна отговорност за палеж с последвали значителни вреди и последвала смърт, това е заявил окръжният прокурор на крайморския град Красимир Конов, съобщиха от държавното обвинение.

Mъжът и жената са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор с оглед довеждането им пред съда с искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

По информация на БНР родителите са криминално проявени.

"Познати са на полицията и двамата. За момента нищо не може да се каже, че това има връзка с пожара. Изясняват се причините", казва областният директор на полицията Атанас Михов пред радиото.

Малко по-рано на брифинг беше съобщено, че резултатите от съдебно-медицинската експертиза, назначена, за да установи причините за смъртта на децата, показват, че едно от тях се е задушило от дима. Работи се за изясняване причините за смъртта на другото.

От институциите съобщиха, че майката на децата непрекъснато променя показанията и вероятно ще ѝ бъде назначена психиатрична експертиза.

Двете деца - на една и на 4 години, загинаха тази нощ при пожар във Варна. Сигналът за инцидента е получен към 22:20 часа снощи.

Огънят е лумнал в апартамент в жилищен блок. Към мястото незабавно са насочени 4 екипа на Пожарната.