Две малки деца са загинали при пожар на апартамент във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". По първоначална информация неизправен бойлер е причинил трагедията. Майката и бащата на децата имат изгаряния, но не са в тежко състояние.

Сигналът за инцидента е подаден в събота в 22.19 часа в ОЦ към РДПБЗН - Варна. Съобщено е за задимена стълбищна клетка на жилищен вход в гр. Варна, ж.к. "Владислав Варненчик", бл. 406, вх.7.

Снимка: Булфото

На мястото на произшествието са изпратени четири противопожарни автомобила с 15 пожарникари от РДПБЗН - Варна само няколко минути след сигнала.

По време на трагедията майката е била у дома с двете дечица, а бащата отишъл за мляко до магазина. Той се опитал да отвори вратата, но не успял. Впоследствие влязъл и направил опит да помогне на семейството си. Наложило се обаче да скочи от терасата на първия етаж заради пламъците.

Семейството е живеело в апартамента под наем. В жилището е бил спрян ел. токът заради неплатени сметки, така че се отоплявали на газ.

От полицията обаче отричат твърдението, че е имало взрив на газова бутилка. Най-вероятно тя е избухнала след възникването на пожара.

При пристигането на екипите от Трета РСПБЗН - Варна се установява, че гори целият апартамент №50 на първият етаж, като пламъците излизат от отворената входна врата на апартамента и терасата.

Снимка: Булфото

Имало е силно задимяване на стълбищната клетка и е получена информация, че има две деца в една от стаите на горящият апартамент. Когато пожарникарите са влезли в жилището, момченцето и момиченцето вече са били мъртви. Те са били само на 1 и на 4 години.

Пострадала е жена на 77 г. , която е вдишала дим. Тя настанена в Клиниката по токсикология на военна болница без опасност за живота.

Вижте всички снимки ТУК>>>

 Окръжна прокуратура - Варна вече се зае с тежкия инцидент. Води се досъдебно производство за пожара. Изясняват се причините и обстоятелствата около възникването на пожара.

След потушаване на огъня е извършен първоначален оглед, а днес - 10 октомври 2021 г., се извършва втори. Текат разпити на свидетели. Назначени са съдебно-медицински експертизи за установяване причините за смъртта на двете деца, както и пожаро-техническа за констатиране причините за инцидента.

Снимка: Булфото

Унищожен е целият апартамент - имущество, мебели, дограма, техника. 250 кв. м стени са опушени. Спасени от изпепеляване са три съседни апартамента. Евакуирани по време на инцидента са 36 обитатели на жилищния вход.

Снимка: Булфото