Мрежа за нелегални боеве с кучета и незаконни парични залагания бе разбита при мащабна полицейска акция в Пазарджишко, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Специализираната операция е проведена от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" и колегите им от РПУ-Панагюрище със съдействието на екипи от сектори "Специализирани полицейски сили" и "Специализирани тактически действия" при Областната дирекция на МВР в Пловдив, след като били събрани данни, че в района на Панагюрище ще бъдат проведени кучешки боеве.

Работата на полицаите била силно затруднена, тъй като за провеждането на битките бил избран труднодостъпен терен в местността "Влайков връх" край панагюрското село Елшица. Уговорките за залаганията и мястото на срещата били обсъждани единствено в затворени канали в интернет приложения.

Спецоперацията стартирала в неделя следобед. Периметърът около местността бил блокиран и в полицейския капан попаднали общо 20 мъже и 3 жени на възраст между 17 и 63 години. Те са от различни краища на страната - Пазарджик, Пловдив, София, Хисаря, Хасково, Чирпан, Бяла Слатина, Враца, Асеновград и Старосел. В близост до мястото са открити и 38 леки автомобили и джипове.

За битките бил построен специално проектиран ринг, оборудван с метални заграждения и осветление. На мястото в ринга полицаите открили тежко ранено куче. Животното било транспортирано до ветеринарна клиника в Пазарджик. За съжаление въпреки положените грижи в резултат на тежките травми и наранявания в резултат на кучешката битка кучето е починало.

Като основен организатор на незаконната дейност е задържан 63-годишен мъж от Пазарджик, който живее в село Елшица. Открити и иззети са доказателства, в това число и видеозаписи на други организирани от него боеве. Всички оказали се на мястото лица са задържани с полицейски заповеди за срок до 24 часа в арестите на полицейските управления в Панагюрище и Пазарджик.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик. Работата по случая продължава.