Средноазиатската овчарка измества питбулите в кучешките боеве, защото е по-едра порода. Това обяви пред Нова тв Явор Гечев от фондация "Четири лапи", който коментира вчерашната акция на полицията, при която бе разбита група, занимаваща се с незаконни боеве с кучета. При акцията бяха задържани 58 души, а 9 кучета от породата питбул са предадени на компетентните органи и се намират в приют на "Екоравновесие".

"Не са им изрязани ушите на кучетата, които са иззети при акцията. По-скоро тези животни не са били за боеве, а за надъхване или тренировка на кучетата, които се пускат да се бият. Модата питбулите да се използват за боеве бе през 90-те години. Сега е по-модерно да се използват животни от породата средноазиатска овчарка", каза той.

Гечев също така сподели, че има възможност заловените кучета и да са откраднати от собствениците. "Това е честа практика. И ако е така, може някой собственик да си познае кучето. Принципно питбулите не са агресивни към хора. Кучетата, които са в приюта, са гледани. Не са им рязани ушите", допълни той.

"Кучетата са 9 и са в добро състояние. Става въпрос за 4 женски и 5 мъжки, като те са между 2 и 6 години. Впечатление прави, че някой от тях са слаби. Имат по муцуната стари белези, но нямаме представа как изглежда едно куче, което може да участва в боеве. Кучетата нямат микрочипове и няма как да се идентифицират. Животните ще са при нас, докато тече разследването. Толкова кучета да бъдат докарани в приюта накуп е изключение. Скоро в Кремиковци бе изоставен един питбул, но кучето вече е добре", споделиха от общинското дружество "Екоравновесие" .

Припомняме, че незаконни боеве с кучета бяха пресечени при съвместна операция на Областната дирекция на МВР-София, РПУ-Самоков и СДВР, съобщиха от пресцентъра на МВР-София. При акцията са задържани 58 души и 9 кучета от породата питбул.