Криминалисти от Бургас откриха голямо количество марихуана в хотел "Мегас" в курорта "Слънчев бряг" и близка до него складова база. Специализираната полицейска операция е извършена в късния следобед вчера. Задържани са двама мъже от Несебър, съобщиха на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Емил Павлов. 

От двете места са иззети общо 306 растения. "Става въпрос за колосално количество високорискови вещества - близо 60 килограма. На свободния пазар цената на грам марихуана е около 30 лева, а на едро за килограм - между 4000 и 5000 лв.", каза Чинев, цитиран от БТА.  

Комисар Павлов определи акцията като изключително успешен и голям удар в рамките на ден. Шест стаи, разположени на втория и третия етаж в хотела, са били обособени като оранжерии за отглеждане на марихуана. Хотелското оборудване е било изнесено след края на летния сезон, а помещенията - снабдени с професионална и скъпа техника и уреди за отглеждане на марихуана. Павлов уточни, че през лятото на миналата година са извършвани полицейски проверки, имало е туристи, и не е било открито нещо подобно.

Вчера там са открити 252 растения. На място е задържан 41-годишен мъж от Несебър. Малко преди това на друго място в курортния комплекс е задържан друг мъж от Несебър, който по идентичен начин е изградил оранжерия в складова база, намираща се на около 300 метра от хотел "Мегас". В базата са открити 54 растения марихуана.

Хотелът, в който е открит наркотикът

Снимка: БТА

На двамата задържани мъже са повдигнати и предявени обвинения. На единия - за държане, разпространение, засяване и отглеждане на високорискови вещества. На втория - за засяване и отглеждане, като деянията са осъществени в съучастие с неустановено към момента лице, което се издирва.

Наказанията предвидени в Наказателния кодекс за този вид престъпления са лишаване от свобода и глоба. И по отношение на двамата мъже е постановено задържане до 72 часа. Прокуратурата ще поиска налагане на мерки за неотклонение "задържане под стража". Единият арестуван е неосъждан, а другият е реабилитиран по право.

Прокурор Чинев информира, че преди две години хотелът е бил нает под наем от юридическо лице. Една част от откритата в хотела марихуана е била предназначена за България, а другата - за Турция.

Очевидци на акцията разказаха, че е била зрелищна. "Беше като на филм - седем-осем патрулки с полицаи щурмуваха хотела, вадиха цветята, вадиха фотьойли. Улицата почерня от униформи", казаха свидетели пред NOVA

Снимка: Окръжна прокуратура Бургас