Двама служители на Община Варна са задържани с подкуп от 2000 евро (4000 лв.) при акция на ГДБОП. Те са от дирекция "Строителен контрол", съобщи на извънреден брифинг заместник-кметът по сигурността Илия Коев.

Общинските служители са задържани на паркинга на Община Варна, като парите, които са били у тях, са били белязани. Те са от голяма община, на ниско ниво са и се занимават с дейности на терен от "Строителен контрол".

"За този случай нямаме подаден сигнал в общината, имаме общи сигнали от граждани, че има нарушения от служители на община Варна", обясни Коев.

Заместник-кметът по сигурността допълни, че от началото на мандата местната власт води вътрешна проверка относно служителите на общината. "Всички си носят последствията - който, каквото прави, отговаря пред закона", подчерта той. 

Служителите на ГДБОП са обискирали помещението в кметската администрация, където са били служителите, съобщиха от МВР. В момента текат следствени действия по случая.

Заместник-кметът по сигурността Илия Коев

Снимка: БТА

"До нас, като нов екип, по всякакъв начин достигат сигнали за натиск над граждани, търговски лица, строителни обекти и други от страна на служители на контролни позиции", написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев по повод задържаните с подкуп общински служители днес.

"Работиш контрол на терен и отиваш да взимаш подкуп в тотален разрез със задълженията си, да не говорим за морала! И колко пъти ти се е разминавало, за да продължиш да опитваш! Знам, че става дума за заварени от предишния екип служители, но който иска да работи в Община Варна, ще спазва закона и ще си върши работата съвестно!

Не мислете, че те сами идват да съобщават какви ги вършат, че се съдейства, че се признава. Проверките за интегритет съм разпоредил на съвсем тесен кръг от хора, за да сме ефективни. Проверките ще продължат и ще обхващат всички нива по йерархията, за да се приключи с имиджа на Варна като място на практики отвъд закона. Никакъв компромис няма да има!", написа още кметът на Варна.