Обвинения в убийство на малолетно дете по особено жесток начин и за изнасилване ще бъдат повдигнати от Окръжната прокуратура в Сливен на 21-годишния Мартин Трифонов от Сливен. Това съобщи днес на брифинг в областната полиция окръжният прокурор Пламен Стефанов, цитиран от БТА. Ще бъде внесено и искане за постоянна мярка "задържане под стража", посочи той.

Заподозреният за тези престъпления 21-годишен Мартин Трифонов е задържан малко преди 15.00 часа в покрайнините на село Сотиря след близо двучасово преследване. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

"Задържаният се намира в областната болница с наранявания по краката, но без опасност за живота. Не е ясен произходът на раните, които може да са и от прострелване. Мъжът е оказал съпротива, като първоначално е бил задържан от местен човек, но е избягал. При преследването полицаите са стреляли в краката му", добави Иванов.

Снимка: МВР

По думите му граждани са сътрудничили активно на властите, като в преследването са участвали и горски служители, планински спасители и военна полиция. Задържаният е нямал съучастници, но има съмнения за това, че негови близки са знаели за престъплението.

Няма данни задържаният да е страдал от психически заболявания, според полицията не е бил пиян или употребил наркотици. Той е бил в затвора с присъди за блудство и дребни кражби. Прокурор Стефанов заяви, че са събрани всички необходими доказателства, предстои да бъде направен ДНК-профил.

Престъплението е извършено на 15 август; сигналът за дете в безпомощно състояние е бил подаден на спешния телефон 112 около 14.00 часа. Седемгодишното момиченце е починало в болницата.