Петима българи са арестувани на кораба "Верила", потвърдиха от българското Министерство на вътрешните работи и от "Параходство Български морски флот". 

Целият екипаж на кораба "Верила" е разпитан от разследващите в Ирландия. Направени са експертизи на откритите на кораба мобилни и сателитни телефони, както и на друга комуникационна техника, като по пръстови отпечатъци и ДНК анализ са установени тези от екипажа, които са водили определена комуникация, предаде БНТ. Именно за тези устройства има данни, че са ползвани за разговори с други хора и кораби, които са подозирани като част от мащабна схема за контрабанда на кокаин от Латинска Америка към Европа.

В началото на седмицата на кораба "Верила", собственост на "Параходство Български морски флот", беше открит половин тон кокаин. Плавателният съд е за насипни товари. Превозвал е зърно от Канада за Ирландия. 

Чрез морския център за анализ на операциите по наркотиците, базиран в Лисабон, е установено движението на кораба през последните шест месеца - между Европа, Северна Америка и Южна Америка.

Установен е и маршрутът на кораба през последния месец и половина преди да акостира на ирландското пристанище. "Верила" тръгва от южния бразилски порт Сантос на 4 ноември, като основната версия, по която се работи, е, че именно там наркотикът е натоварен на кораба.

На 23 ноември акостира на пристанище Квебек в Канада. Няколко дни по-късно продължава, навлиза в езерото Онтарио и достига пристанището в Хамилтън.

Между 27 ноември и 5 декември прави още един курс Хамилтън - Квебек - Хамилтън и на 8 декември се отправя към Ирландия, като на 19 декември пристига на пристанище "Шанън Фойнс".

Именно там при обиск кучето Хейли открива шестте пакета с кокаин в складово помещение под палубата на кораба.

Пакетите били снабдени с GPS-тракери и жилетки с въздушни възглавници против потъване, които се самоактивират при падане във вода.

От пускането му на вода през 2022 г. плавателният съд е преминал шест щателни проверки. Три от тях са през тази година. През февруари е бил щателно проверен от руските брегови власти в Черно море. Американската брегова охрана в Тампа го проверява през юли, а месец по-късно е проверен и от канадските власти. При нито една от проверките не са установени нередности. 

От "Параходство Български морски флот" съобщиха, че са информирани от властите в Ирландия, че продължава специализираната полицейска акция по претърсване на задържания кораб. И добавиха: 

"Ръководството на Параходство БМФ отново изразява готовност да окаже пълно съдействие на всички компетентни власти и органи за разкриване на обективната истина, като се надява по отношение на виновните да бъде приложена цялата строгост на закона и те да изтърпят съответните наложени им наказания".