Кораб за насипни товари, пристигнал в Ирландия от Канада, е част от продължаваща операция на ирландската полиция и данъчна служба, които претърсват плавателното средство за наркотици, съобщи сайтът "Маритайм екзекютив", като се позова на в. "Айриш таймс".

При първия етап на претърсването са били открити най-малко 300 килограма кокаин в пакети на борда на кораба и властите възнамеряват да извършат по-подробно претърсване на плавателния съд.

Корабът за насипни товари "Верила" пристигнал в ирландското пристанище Фойнс на западния бряг на страната във вторник сутринта. Той е собственост на Параходство "Български морски флот" (БМФ) и е регистриран в Малта. Съобщава се, че корабът превозва пшеница от Канада и е отплавал от Монреал на 9 декември.

След като пристигнал в Ирландия на 19 декември, плавателният съд бил претърсен с помощта на специално обучени кучета и били открити големи пакети, които по предварителни оценки са с общо тегло 300 килограма. Всеки от пакетите бил опакован със спасителни жилетки, за да не потъва, и имал джипиес предавател. Ирландската полиция подозира, че кокаинът е щял да бъде изхвърлен през борда в определен момент, за да бъде прибран от по-малка лодка, идваща от брега.

Вестник "Айриш таймс" съобщи, че все още предстои да бъде тествана чистотата на наркотиците. Той се позова на източници, според които окончателното количество на кокаина би могло да възлиза на около 500 килограма. Вестникът също така каза, че се предполага, че наркотиците вероятно са с висока чистота и че трафикантите възнамерявали да добавят примеси към тях преди да ги разпространят.

По оценка на полицията стойността на иззетите наркотици по настоящи пазарни цени възлиза на най-малко 23 милиона щатски долара. "Айриш таймс" изтъква, че, след като количеството на наркотиците бъде окончателно установено, е възможно общата им стойност да достигне до 38 милиона долара.

Членовете на екипажа на кораба в момента са задържани за разпит. Засега няма арестувани във връзка със случая хора.

Това е второто голямо задържане на наркотици, извършено от ирландските власти през последните месеци, отбелязва "Маритайм секюрити". През септември в товарния кораб "Матю" бяха открити около 2000 килограма кокаин. Корабът бе задържан и производството по случая все още продължава.

На борда на кораба "Верила" тече проверка по подозрение за трафик на наркотици. Капитан Александър Калчев, директор на БМФ, уточни за БТА, че корабът не е задържан, а на борда му се извършва проверка. Компанията още не е официално уведомена от местните ирландски власти за проверката, поясни той.

По неофициална информация, получена от агент на БМФ, в момента се води разследване по подозрение за трафик на наркотици, каза още кап. Калчев. "Ако е вярно, това представлява сериозно нарушение на процедурите на компанията и е престъпление", заяви той.