Днес сутринта е открито оръжие в един от претърсваните периметри, извършва се оглед на място. То отговаря по вид и по калибър на това, с което е извършено едно от убийствата в Костенец". Това каза на брифинг в събота сутрин главният секретар на МВР гл. ком. Ивайло Иванов.

Той обаче не разкри коя от двете жертви евентуално е била застреляна с намереното оръжие.

За момента няма сигнали за местонахождението на заподозрения Зайков. В петък вечерта в полицията са постъпили нови сигнали за местонахождението му, той обаче не е открит при претърсванията на посочените места.

"Предполагаме, че е в района, нямаме данни да е напускал страната. Напълно е възможно да се укрива толкова дълго време, способен е да оцелява сам, може да няма помагачи, това са основните данни, които сме си извели след анализ на доказателствата", допълни главният секретар.

Гл. ком. Иванов заяви още, че службите имат предположение, че заподозреният за убийствата на бившата си половинка и съседа си се укрива в района на Костенец. Затова и безпрецедентната операция там ще продължи.

"Продължаваме да извършваме претърсвания. Термокамерите са включени още от първия ден на операцията. Използва се при необходимост хеликоптер за проверка на определени райони. Целият наличен ресурс на МВР е ангажиран. Няма данни да е направена връзка с роднините", заяви главен комисар Иванов.

Той е убеден, че от МВР не са подценили ситуацията. "Продължаваме да си вършим работата, имаме много следи, които ни насочват. Ще направим всичко възможно да бъде открит", завърши комисарят.

Все още не са готови експертизите, които ще докажат Зайков ли е извършителят и на двете екзекуции. Полицията отрече слуховете за списък с набелязани евентуални жертви на издирвания. Под охрана обаче остават хора, които се смятат за застрашени.

Продължаващото повече от седмица издирване обаче започна да предизвиква недоволство сред жителите на Костенец. Зрител на bTV изпрати клип, в който твърди, че кучето му е било простреляно при претърсване на имота му. Появиха се и сигнали за разбити врати на имоти.

"Разбити са само врати на необитаеми къщи по време на претърсването. Нямам данни за простреляно куче", заяви главният секретар на МВР.