Служители на МВР са взели мерки срещу опасността заподозреният за две убийства Стоян Зайков да продължи разчистването на лични сметки в района на Костенец. 43-годишният мъж е в неизвестност 8-и ден, като с него се свързват труповете на бившата му жена и негов трети братовчед.

В кулоарите на Народното събрание днес вътрешният министър Младен Маринов обясни, че хора, за които се смята, че могат да бъдат обект на посегателство от Зайков, са взети под закрилата на полицията. "Някои от тях дори са делокалиризирани, така че да гарантираме тяхната сигурност", каза Маринов и потвърди, че има основания да се смята, че те са застрашени. "Имали са конфликти. Някои са роднини от страна на убитата", вътрешният министър.

На въпрос дали има връзка между двете убийства в Костенец, той посочи, че не иска да дава информация, която не е потвърдена и категорично доказана.

"Наистина в тази ситуация разбирам нуждата от информация на всички, но някой път тази информация, която даваме, стига до лицето, което издирваме. Рискуваме да внесем някакъв смут и неяснота, паника с невярна информация", обясни Маринов.

Попитан дали се допуска, че извършителят на убийството в Костенец може да бъде извън този район, Маринов отговори, че се работи с психолози, които правят психопрофил на лицето.

"Абсолютно всички варианти са допуснати. Знаете какъв е районът", коментира още министърът на вътрешните работи.

Той обясни, че "работата върви в няколко посоки - операция по непосредствено издирване на евентуалния извършител и лицето, което се укрива Зайков".

Другата посока са оперативно-издирвателни мероприятия - анализ на информация, работа с лица, които евентуално биха попаднали в графата "застрашени", към определени лица вече са предприети съответните мерки за защита, някои дори са делокализирани, така че да гарантираме тяхната сигурност, допълни министърът. По думите му, това са хора, за които има основание да се смята, че са застрашени евентуално от страна на издирвания - имали са конфликти, някои са роднини от страна на убитата.

В момента се извършва по-мащабна полицейска операция в Костенец, отбеляза Маринов. Той не пожела да отговори дали има твърдо установена връзка между двете убийства в града. Не искам да давам информация, която не е потвърдена и категорично доказана, в тази ситуация разбирам нуждата от информация, но понякога тя стига до лицето, което издирваме и може да навреди на издирването, като в същото време и да внесе смут и неяснота, паника, заради невярна информация, аргументира се Младен Маринов.

Министърът посочи, че се работи с екип психолози, които на база на постъпващата информация правят психопрофил на лицето. Затова не е изключено и се проверява възможността Стоян Зайков да е напуснал Костенец, района. Още при първото убийство той е обявен за общодържавно издирване, всички гранични пунктове са предупредени, в готовност са, до този момент няма данни Зайков да е напуснал страната, увери Маринов.

Той потвърди също, че втората жертва не е допуснал екипа в дома си за проверка. Докладваха ми, че са разговаряли с втората жертва, той е казал, че в дома му няма никой и ще провери сам, в деня са проверявани само селскостопански постройки около дома му, добави Младен Маринов.