На около 30-40 метра от простреляното тяло на началника на КАТ-Казанлък Тодор Николов са открити 4-5 пачки с банкноти български левове с различен номинал между 100 и 20 лева, както и револвер в кожен кобур, най-вероятно незаконен и кутийки с боеприпаси за него. Това съобщи на брифинг в Казанлъшкото село Бузовград окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Парите са били изхвърлени в близка крайпътна канавка.

Той потвърди, че около 13 часа при обход на полицаите за охрана на обществения ред в Казанлък край стената на язовир "Копринка" в гориста местност е открито тялото на издирвания от сряда Тодор Николов. Той бил в личния си автомобил, прострелян в дясното слепоочие с един куршум. В ръката си все още стискал служебния си пистолет "Макаров", поради което основната версия на разследващите е самоубийство.

Според директора на ОД на МВР в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев смъртта е настъпила около 38 часа преди тялото да бъде открито, тоест малко след като катаджията е бил обявен за издирване в сряда. Разследващите тепърва ще преброят колко лева са откритите пари, но най-вероятно те са по-малко от 10 хил. лева и ще установяват дали има връзка между тях и мъртвия. На този етап не се изключва и вероятността парите да са във връзка с някаква корупционна практика в КАТ-Казанлък, макар че до момента не са подавани сигнали за подобни нарушения.

По-рано Дичо Атанасов заяви, че в личната кола на Тодор Николов са открити и трите му мобилни телефона - изключени.

"Това, което имаме като обективни данни е, че става въпрос за самоубийство. Очевидно е с дясна ръка се е прострелял в слепоочието. Има и изходна рана от друга страна на главата на слепоочието. Куршумът е пробил стъклото на вратата и е излязъл. Със сигурност това е служебното му оръжие", каза той.

Предстои да се установи дали причината е убийство или самоубийство, коментира директорът на Областната дирекция на МВР.

Хората в родния на Николов Бузовград са в шок и не вярват, че сам е посегнал на живота си. Кметът на селото Михаил Янушев пристигна лично на мястото, след като научил, че тялото е открито, съобщи bTV.

"Това е наистина голяма трагедия. Беше човек харизматичен, който би помогнал на всеки един и е помагал. В същото време беше голям професионалист в работата си", каза Янушев.

"Снощи като чух по телевизията плаках. И сега съм готова да плача за него. За мен Тошко е много добър. Нищо не е казал - има ли проблем, няма ли", разказа Иванка Желязкова, съседката на починалия началник на КАТ.

Други съседи разказаха, че Николов не е имал конфликт с никого в селото.

Инспектор Красимир Пешев от пътната полиция в Казанлък е сред последните, разговаряли с полицейския началник два дни преди трагичната развръзка.

"Сутринта той имаше ПТП на Мъглиж с пострадали хора и в тая връзка разговаряхме. След това се видяхме около 13:30 ч. Коментирахме само служебни теми. Лично аз не съм забелязал конкретна промяна в него", разказа Пешев.