Националната следствена служба поема разследването на тежката катастрофа на кръстовището на столичните булеварди "Черни връх" и "Арсеналски", при която снощи загинаха две млади жени. С експертите вече сме на място и започваме втори огледи. Това съобщи специално за Dir.bg Мария Павлова, завеждащ специализиран отдел 01 на НСлС, който се занимава с тежките произшествия в транспорта.

По думите й, в рамките на деня ще бъдат извършени и обиски на няколко адреса в столицата, свързани с издирвания шофьор Георги Семерджиев, който избяга от мястото на катастрофата и се укри.

"Той е обявен за общодържавно издирване по друго досъдебно производство", допълни Павлова.

Шефката на специализирания отдел 01 в НСлС уточни, че издирваният Георги Семерджиев е криминално проявен, но до момента не е осъждан. През 2010 година той бе задържан при спецакция на ГДБОП срещу черното тото. През годините има данни, че се е занимавал и с наркоразпространение.

Павлова каза още, че разследващият екип се старае да извърши бързо повторните огледи, за да бъде освободено движението по ключовия булевард. В момента трафикът в района на кръстовището между булевардите "Черни връх" и "Свети Наум" е спрян.

Междувременно от МВР оповестиха първата официална информация за тежката катастрофа. Според данните до момента автомобилът, който се е движил от НДК с висока скорост, е ударил таксиметрова кола на кръстовището на бул. "Арсеналски", след което се блъска в асансьора на метростанцията. От силния удар колата се разцепва на две и едната половина помита двете момичета, които по това време са се движили извън пътното платно. След инцидента, шофьорът успява да избяга. Установена е самоличността му - мъж с множество криминалистични прояви, включително и такива с наркотични вещества. За извършени от него нарушения на ЗДвП той е с отнето свидетелство за управление.

Той е обявен за общодържавно издирване от Столичната дирекция на полицията.

Загиналите на място млади жени са на 22 и 26 години. Те са били на тротоара зад оградата на булеварда. 52-годишният шофьор на таксито е с леки травми и след преглед е освободен за домашно лечение.

35-годишният бивш футболист на "Левски" Георги Семерджиев има множество татуировки, включително по лицето. Мъжът е шофирал с отнето свидетелство за управление, което било издадено в Швейцария. Бившият футболист има над 50 нарушения на Закона за движение по пътищата, а автомобилът му се е движел с фалшиви германски номера, въпреки че е регистриран в България и се води на фирма. В колата са открити и две сини лампи и полицейска стоп палка.

Книжката му е била отнета на 11 юни, когато пътни полицаи го спират за проверка в Студентски град, съобщи "24 часа". Патрулът забелязал, че Семерджиев шофира неадекватно, а тестът показал, че е употребил два вита амфетамини. Бившият футболист представил швейцарска шофьорска книжка, която му е отнета веднага. Проверка установила, че имал 84 взети контролни точки за извършени десетки нарушения на пътя. Максималният брой точки, с които разполага един водач, е 39. И по този случай е образувано досъдебно производство.