Изпочупени са прозорците на помещението, където се помещава клубът на Гражданско сдружение "Цар Борис III" в Охрид, съобщиха от сдружението.

Нападението е станало между 1 и 2 часа след полунощ, прозорците вероятно са били замеряни с камъни. Полицията е направила оглед на място.

Ексклузивни кадри показват момента, в който трима маскирани мъже хвърлят камъни по витрините на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид, предаде NOVA.

За втори път клубът на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид е обект на агресия.

Клуб "Цар Борис III" в Охрид беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срещу България - татари, фашисти, цигани, като срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като "провокация срещу македонската идентичност".

Пет дни след това - на 12 октомври, табелата на клуба, която се намира над входната врата в сградата, беше счупена със земеделски инструмент, докато вътре е имало хора. Извършителят, 47-годишен жител на Охрид, сам призна в полицията, че е извършил деянието.

Нападение имаше и след официалното откриване на клуб "Иван Михайлов" в Битоля на 16 април, на което присъства премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова по време на посещение на българска делегация в Северна Македония на 16 април. Няколко дни след това входната врата на клуба беше опожарена, като нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. За инцидента властите в РСМ обвиниха България - за случващото се около сдруженията, които са създадени и регистрирани от местни македонски граждани.

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един "против" или "въздържал се".