"Пистолетът "Макаров", който е намерен в касата на шефа на КАТ Данаил Стоицов, е мой. Имам го от 20 години, а разрешителното ми е до 2020 г. Оставих го там, защото пътувам често в чужбина, а наскоро обраха жилището на ловец. Задигнаха му пушките и го осъдиха". Това каза Малин Халачев - бившият началник на КАТ и приятел на Стоицов, който дойде в Окръжен съд - Благоевград, където започна делото за гледане на мярка за неотклонение на шефа на КАТ Данаил Стоицов и Бойко Шарков.

Халачев обясни, че оставил там пистолета си, за да е на сигурно място. Намерените 5 300 лева пък той предал пак там на съхранение в касата на Стоицов. Сумата била предназначена за организиране на футболен турнир на пътни полицаи от региона, предаде 24 часа.

Според прокуратурата откритите 5300 лв. са част от подкупите, които е получавал Стоицов.

В момента Окръжен съд - Благоевград гледа мярка за неотклонение на шефа на КАТ Данаил Стоицов и Бойко Шарков. Двамата бяха арестувани във вторник в обвинение, че са участвали в схема за получаване на подкупи срещу бърза регистрация на автомобили и получаване на "щастливи" номера. Адвокатите им поискаха медиите да не споменават и имената на задържаните, но това искане не беше прието.

Бяха забранени снимките, а задържаните влязоха през подземен вход в залата по искане на защитниците на обвиняемите с аргумента, че Стоицов и Шарков не искат да бъдат снимани. Те се позоваха на европейски регламент за правата на човека и защита на личните данни.

Шефът на КАТ Данаил Стоицов е с повдигнати три обвинения след показната акция на 22 май. Едното обвинение е в корупция затова, че с Шарков е участвал в схема за взимане на пари от граждани, за да бъдат регистрирани автомобилите им по-бързо. За по-бърза регистрация на автомобил или избор на специален номер се плащало горница от 100 - 200 лева през посредници, които редовно стояли в двора на КАТ, разказва подалият сигнал в МВР журналист Иван Хамбарджийски.

Другите две обвинения, повдигнати на шефа на КАТ, са за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси, както и за престъпление по служба, а именно, че в началото на месеца е осигурил конвой на извънгабаритен товар без плащане на пътна такса. Шефът на КАТ е бил наблюдаван от около 4 месеца. През това време чрез сересета била установена и потвърдена корупционната схема.

Между 5000 и 15 000 лева на ден си докарва всеки КАТ в страната от корупционни схеми. Това съобщиха разследващи. Те признаха: "Арестът на шефа на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов е само капка в морето. Същите афери, които са засечени там ги има навсякъде".