Намерено е оръжието на убийството на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му.  Два са откритите пистолети, като с единия е стреляно по жертвите. Те са иззети от работилница в Техническия университет. Задържаните имали трудови отношения по поддръжка на Техническия университет. Оръжието е било със заглушител.

Задържаните са двама строителни работници, които са криминално проявени и са били наемани от жертвите за ремонт на апартамента им. Те са признали за престъплението, което е извършено в жилището на жертвите в квартал "Иван Вазов". След като жертвите са били застреляни в дома си, те са били и разчленени, а след това заподозрените на 40 и 39 години са преминали през цяла София и са ги оставили край Негован. Върнали са се обратно в апартамента, където са се опитали да заличат следите си с белина и други препарати, но не са успели напълно. Докато са били следени през последните шест дни и заловени на обект в град близо до София, те са се връщали няколко пъти до мястото на престъплението и са се държали все едно нищо не се е случило. Престъплението е извършено заради користни цели, по-скоро пари и скъпи вещи.

По-рано днес мистерията покрай зловещата находка край Негован започна да се разплита.

Като изключително сложен определи "случаят в Негован" заместник-главният прокурор Иван Гешев. Това е така защото по този случай не е имало сигнал за извършено престъпление или изчезнали лица. 

"Изключително тежък случай, изключително брутално убийство, изключително трудно за разкриване. Българските граждани могат да се гордеят със служителите на МВР, с разследващите органи и съдебната власт, които към момента се справят изключително добре с този случай", обясни Гешев.

"Жертвите, възрастен мъж и жена, бяха установени в следствие на изключително професионалната работа на служителите на Министерство на вътрешните работи, съвместно с прокуратурата", каза още зам. - главният прокурор. По думите му пробивът по случая е започнал след много добра оперативна работа на МВР и след постъпилата първоначална оперативна информация за евентуалните извършители на това деяние.

"Чак на по- късен етап, след доста сериозна работа при налични данни на евентуалните извършители в неделя срещу понеделник бяха установени и евентуалните жертви", добави още Иван Гешев. Две са задържаните лица. Единият от задържаните в момента се намира зад нас. Аз не помня да съм бил свидетел на толкова жестоко убийство. При тях можем да говорим за сериозни личностни отклонения", категоричен беше Гешев.

При разследването на убийството на мъжа и жената край Негован първо стигнахме до извършителите, а по-късно разбрахме кои са жертвите, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

 "Искам да благодаря на колегите за изключителната работа, последователност и търпение, което приложиха. Започнахме от нулата, бих казал, не знаехме кои са жертвите. Интересно е, че първо стигнахме до евентуалните извършители като информация и по-късно разбрахме кои са жертвите. Всичко това е вследствие на много аналитична работа, събиране на информация на терен, по оперативен път. Аз лично съм потресен от зверството, което виждам при извършването на това убийство и последващите действия по разчленяване на труповете. Всеки ще си зададе въпроса дали това могат да го извършат хора. Оптимист съм от това, което до момента има като събрани доказателства, чакаме експертизите да сме твърдо убедени, за да можем да дадем годен материал на прокуратурата, за да може тя да поддържа обвинението пред съда", допълни министър Младенов.

За да се стигне до извършителите са анализирани над 11 000 сделки с апартаменти, невзети пенсии от пощенски служби и банки, където не са попаднали на съвпадение. Претърсени са 11 адреса. От Института са били категорични, че жертвите не са роднини, а най-вероятно семейство. Полицията разполага и с данни за автомобила, с който са били превозени жертвите. Единият от задържаните е лежал в затвора за кражба на коли и незаконно притежание на оръжие. И двамата извършители са от София. Задържани са днес по обяд.

Жертвите и убийците са се познавали повече от година, като заподозрените са извършвали ремонти в апартамента. Не можем да коментираме дали става въпрос за имотна мафия и желание за отнемане на апартамента. По-скоро става въпрос за голямо количество пари и ценности, добавиха от МВР.

Гешев потвърди, че дъщерята не е била в добри отношения с родителите си. Дъщерята на семейството, която живее в чужбина, но не поддържала добри отношения с тях, се свързала с обща приятелка, защото загубила връзка с родителите си. Така общата позната подала сигнал в полицията.