Над 45 души са задържани до момента при акции на полицията за сигурността на изборите в страната. Това каза пред журналисти днес главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Той участва в брифинг по повод разкриването на голяма нарколаборатория в землище между новозагорските села Баня и Асеновец.

Полицията работи много активно за сигурността на изборите и евентуално купуване на гласове, посочи Тодоров. Над 65 са досъдебните производства, сигналите, които се отработват от оперативните служби на МВР, са над 300, над 200 са подадени от явни източници. Всички те се проверяват бързо и прецизно, каза той.

Разпространителите на наркотици най-често се занимават и с търговия на вот по време на избори, показват данните на МВР. Профилът на купувачите на гласове съвпада и с хората от криминалния контингент, които извършват измами с акцизни стоки или лихварска дейност.

Главният секретар на МВР обяви в Бургас, че в цялата страна продължават специализирани полицейски операции и очаквано цената на един глас е скочил.

"Различни са сумите, но да кажем 100 лв. нагоре, до 150 лв. На различни места, информацията е различна и съответно ние я проверяваме. Има стари схеми, има и данни на места за корпоративен вот, социални услуги от някои администрации да се представят точно този момент, има и класическите лихварски - опрощаване на вноски. Ние ще работим и след изборите, тъй като има информация, че част от плащанията ще станат и след изборите", каза Петър Тодоров.

МВР разполага с групи, които са в готовност да реагират при ситуации, като днешната, при която в различни училища в страната бяха отправени заплахи по интернет. Ако трябва, с решение на Районната избирателна комисия, за кратко ще бъде спрян изборният ден, ще се извърши проверка и изборният процес ще продължи, и съответно изборният ден ще бъде продължен, , каза в отговор на журналистически въпрос главният секретар на МВР.

В готовност сме да действаме и при спиране на електричеството, нашите служби разполагат с генератори, енергоразпределителните дружества са подготвени с аварийни групи."

От Дирекция "Киберпрестъпления" към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" работят по установяване на автора на имейла, свързан със заплахи в училища в Бургас, Варна и София.