Иван Владимиров - управител и съдружник на фирма "Аркус", в която консултант е Димитър Желязков - Очите, говори тази сутрин по БТВ.

Аз съм актуалният работодател на Димитър Желязков - Очите, отговори на въпрос той.

По думите му тече процедура по освобождаването на Желязков от фирмата, заради здравословното му състояние.

"Той няколко пъти ход в Турция за консултации в болница. Там го оперираха", заяви Иван Владимиров.

"Разбрах от медиите, че е бил придружаван от Бенчо Бенчев", допълни той.

Иван Владимиров заяви, че работата с Димитър Желязков е както с всеки друг служител. "Неговите задължения основно бяха за намиране на обекти, които да вземем под охрана", заяви Владимиров.

Случвало ми се е да работя по профилактични мероприятия. Престъпления извършени от него не съм разследвал, заяви Иван Владимир, който е бивш шеф на криминалния отдел на полицията в Бургас.

Той обясни, че целта на наемането на Димитър Желязков във фирмата е била комерсиална - да се използват връзките му.

Служителите ми не охраняват Димитър Желязков - Очите, каза той.

"Работата с Димитър Желязков е като работата с всички останали служители. Има си работа, която се изпълнява. Заплатата е лично договорена с мен. Задълженията му са намиране на обекти, които да вземем и да охраняваме, защото това ни е работата. Може би най-добре ще ви обясни самият той как протича деня му на работа", допълни той.

Управителят на "Аркус - Сигурност Бургас" твърди, че Желязков е назначен на работа през 2015 година. "Негов познат ми предложи да го взема на работа, защото огромна дейност от работата ни е свързана с много връзки, каквито той определено има. Този човек, който ни запозна, не представлява интерес за медиите. Аз не му знаех контактите и връзките, докато не видях резултат. Аз се познавам с него от близо 20 години, но не сме имали контакти от поне 15 години след като сме се запознали. Аз се пенсионирах 2004 година и не го бях виждал до 2015 година", разказа още той.

Методи Владимиров (син на Иван Владимиров), който е заместник началник на затвора в Бургас, отрече категорично твърденията, че е покровителствал Димитър Желязков-Очите и криминалната му дейност.

Формално, във фирмата Димитър Желязков се води консултант. Всички, обаче, наричат "Аркус-Сигурност" "фирмата на Митьо Очите". Самият Иван Владимиров е бивш шеф на Криминална полиция в Бургас.

"Нямам коментар. Това са някакви безсмислици, не знам как ви хрумва това", заяви Методи Владимиров, чиято съпруга Гергана пък е главен юрисконсулт на МВР-Бургас.

"Не съм запознат с това. Не живея с баща си. Аз съм пълнолетен, както и той е пълнолетен", каза Методи Владимиров пред Нова телевизия. Той посочи, че познава Митьо Очите от престоя му в затвора. Виждал го е няколко пъти.

"Фирма "Аркус" си е някаква охранителна фирма. Дали е свързана с някого, е въпрос на доказване. Аз нямам общо с това", категоричен беше заместник-шефът на бургаския затвор.