Името на 50-годишния Мартин Божанов-Нотариуса, който бе застрелян снощи в затворен комплекс в столичния кв. "Горна баня", се появи публично в разследване на Антикорупционния фонд, свързано със задържането на бизнесмена Веселин Денков по обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство.

Денков, известен като Весо Брадата, живее на семейни начала с Ивайла Бакалова. През септември 2020 г. той бе задържан на ГКПП Калотина при влизане в страната и обвинен за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, чиито ръководители са Ивайло и Александър Георгиеви (баща и син), известни като Пифа и Малкия Пиф.

След ареста Весо Брадата прекара над 9 месеца в следствения арест и бе освободен в деня, в който от Антикорупционния фонд разпространиха видео в социалните мрежи, от което става ясно, че от Ивайла Бакалова са поискани 100 000 евро за свободата му.

Мъжът, който се представя като посредник в съдебната система и иска на Ивайла Бакалова парите, е адвокат Емил Писков - бивш разследващ полицай в ГДБОП и служител в "Икономическа и финансова сигурност" в ДАНС. Той предлага на бившата миска да съдейства за изменяне на мярката за неотклонение на Денков. Към услугите на Писков Ивайла Бакалова е насочена именно Мартин Божанов-Нотариуса.

Божанов не отрича, че е влязъл в контакт с Бакалова и "ако евентуално съм предложил на някой, да го свържа с господин Писков, това е било, понеже човекът е търсил добър наказателен адвокат".

От скрит запис става ясно, че Божанов е отлично запознат не само със съдебната система и по-специално със специализираното правораздаване, но така също и с подробности от делото срещу Веселин Денков.

В разговора се чува, че Божанов казва: "Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре..."

Самата Ивайла Бакалова споделя, че докато е водила разговор с него, се е убедила, че Нотариуса знае с подробности какво се е случвало на делата, на които той изобщо не е присъствал. 

"Започнах да записвам неща, които ми казват, за себе си. За да асимилирам това, което ми казват. Защото то беше чудовищно", обяснява бившата "Мис България".

В интервю за Антикорупционния фонд самият Мартин Божанов обяснява, че се занимава с търговска и консултантска дейност.

"Консултирам множество юридически и физически лица по всякакви въпроси. От това как да аранжират градината си или дома си, до това към кой евентуално адвокат да се обърнеш и така нататък. Поради големия ми житейски опит, това, че познавам множество юристи, е нормално, ако някой сподели с мен, че има някакъв проблем, по гражданско, търговско или наказателно дело, аз да го насоча към някой, вие сигурно ще попитате какъв интерес имам? Интересът ми е следният. Ако този човек се съгласи, аз ще сключа договор, като консултант с него, а адвокатът който ще препоръчам, ще работи с него изцяло по делото", обяснява Нотариуса, който е спряган и за помощник на бившия следовател Петър Петров, известен като Пепи Еврото.

Междувременно от МВР съобщиха, че до този момент няма задържан за убийството на Мартин Божанов. Местопрестъплението остава отцепено от полицията.

Разследващи започват втори оглед в района на комплекса, в който мъжът беше убит снощи. Една от водещите версии за убийството е имотните измами, за които има данни в прокуратурата, казаха за БТА разследващите.

Очаква се по-късно днес от прокуратурата да оповестят информация за случаите, при които двама съдии са подали жалби за заплахи, отправени от Божанов.