"Още в началото, при така събралата се информация, е трябвало да се мисли за убийство, а не за отвличане", това коментира пред БНТ известният криминалист Ботьо Ботев във връзка с изчезването на 43-годишния Янек Миланов, чието безуспешно издирване продължава.

"Имало е предварителна информация за престъпни действия, които е трябвало да бъдат разследвани. Има определени предпоставки във взаимоотношенията между заподозрян и пострадал. Недостатъчна оценка на данните, подценяване на ситуацията, а тук се касае за известна личност в града и би трябвало да се подходи сериозно и професионално и ако това бе направено, нямаше да имаме такъв резултат", обясни той.

По думите му работата по убийствата е айсбергът на криминалната дейност.

"Действията в първоначалния етап са изключително важни, но в този случай те са пропуснати. След получаване на сигнала веднага се започва работа, събира се информация и се правят мероприятия, които да потвърждават една или друга теза", каза още бившият шеф на отдел "Убийства" в полицията.

Междувременно днес беше подновено търсенето на изчезналия на 31 юли дупничанин, завърнал се както  всяко лято от Франция, където живее от години. То започна в петък в присъствието на главния прокурор Иван Гешев и директора на Главна дирекция "Национална полиция" Николай Хаджиев. Днес се претърсва районът западно от село Крайници, от общо набелязана площ от 120 кв. км. Именно в селото е засечен джипът на Васил Капланов-Каплата - бивш гард на Братя Галеви, който е заподозрян по случая. Тъй като няма доказателства срещу Капланов, той беше задържан и обвинен за държане на голямо количество боеприпаси.

Каплата признава, че е качил Янек в автомобила си, но твърди, че скоро след това той е слязъл. А обяснението му за това, че камери са заснели, че на отиване към селото управлява джипа, а Янек е на седалката до него, а на връщане той не се вижда, е че се е преместил на задната седалка. 

Както вече стана ясно, от известно време е имало напрежение между двамата мъже, тъй като Капланов разбрал, че преди време Миланов е имал отношения с жена му.