Четирима задържани при няколко спецоперации на територията на Дупница. Градът е под полицейска блокада. На всички входно-изходни артерии са разположени екипи на Жандармерията. Полицаи и жандармеристи с кучета претърсват нива по пътя близо до Дупница - в село Крайници. На място е главният прокурор Иван Гешев. Той потвърди, че едната операция е свързана с изчезването на Янек Миланов.

Гешев направи изявленията пред медиите в село Крайници. Там полиция и жандармерия със следови кучета претърсват територия от 120 кв. км с оглед издирването на 43-годишния дупничанин Янек Миланов. По думите на Гешев прави се всичко възможно мъжът, изчезнал на 31 юли, да бъде открит.

"Ако трябва, полицаите ще останат тук няколко дни, докато не се претърси цялата тази площ", заяви Гешев. Претърсват се и помещения, и обекти.

В момента една от най-активните точки, по които работят разследващите, е между Дупница и Сепарева баня. Има дори екипи с лопати, които са готови при необходимост да започнат да копаят в издирване на Янек. Причината е анализ на събраните до момента данни, които водят до извод на разследващите, че в този район може да е укрит самият Янек и да е държан някъде заключен в помещение.

Снимка: Булфото

Пред журналисти обвинител номер 1 обясни, че Капланов е задържан по друго досъдебно производство и не е съдействал на разследващите по случая с изчезналия мъж.

Капланов е последният, който е бил видян с 43-годишния Янек Миланов.

Снимка: Булфото

"Ангажирани са множество държавни институции, предстои доста сериозна работа за ситуацията в Дупница. Това не е краят, а само началото", каза още Гешев.

Снимка: Булфото

На място са екипи от сектора за противодействие на тежките престъпления, т.е. убийствата от Главна дирекция национална полиция, доста сериозна организация от цялата страна. Работи се включително и по претъсване на определени помещения и обекти, които са набелязани, включително паралелно започване на масирана специализирана полицейска операция на цяла Дупница по различни сегменти за противодействие на престъпността, каза още главният прокурор.

Снимка: Булфото

Операцията се провежда на територията на целия град. Проверяват се автомобили, автокъщи в района, заведения и хотели, включително и по досъдебно производство на Специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП, касаещо разпространението на наркотични вещества.

Снимка: Булфото

"Ще направим всичко възможно да не се връщат т. нар. "мутренски времена". Ако някой не е разбрал, че не сме 90-те години, ще го разбере по трудния начин, закани се главният прокурор", категоричен бе Гешев.

Попитан за развитието на делото за атентата в Сарафово главният прокурор съобщи, че на 17 септември предстоят пледоарии, след което - и присъда. Делото в момента е на първа инстанция в Спецсъда.

"Надявам се да има справедливост за загиналите граждани на Държавата Израел, вкл. и за българския гражданин", заяви Иван Гешев. Той добави, че зад този терористичен акт стои като логистика и финансиране, според събраните доказателства, организацията "Хизбула". По думите на Гешев, двамата мъже, подсъдими задочно по делото, са свързани с тази организация. В момента те са обявени за международно издирване.

Снимка: Булфото