Красимир Каменов-Къро и семейството му са убити в Кейптаун, съобщи БНТ, като се позова на свои източници. 

Информацията за открити тела на четирима български граждани - двама мъже и две жени, на видима възраст между 40 и 50 години бе потвърдена от полицията в южноафриканския град. Самоличността им обаче не е оповестена официално.

"Около 8.20 часа тази сутрин труповете на две жени и двама мъже с огнестрелни рани са открити в къща в предградието Констанция на Кейп Таун. Считаме, че жертвите са от български произход", заяви говорителят на местното полицеско управление полковник Андре Траут.

По думите му на място се извършва оглед от детективи от отдел "Тежки престъпления", като до момента не е установен мотив за масовото убийство. Разследването по случая продължава.

От МВнР обявиха, че посолството ни в Република Южна Африка е информирано за убийство на четирима души в Кейптаун, за които се предполага, че са български граждани. До този момент официална информация от съответните власти в страната на акредитация не е получена. Българското задгранично представителство търси информация по официален ред от властите в държавата и веднага след постъпването ѝ ще я предаде на компетентните власти в България.

Говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова заяви за Dir.bg, че до момента в държавното обвинение няма постъпила официална информация от МВнР за убити български граждани в РЮА.

 

Констанция е едно от най-старите и предпочитани от богатите жители предградия на Кейптаун. Намира се на около 15 километра от центъра на града. 

Каменов, за когото се знае, че от поне 15 години живее в ЮАР, бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 година.

В края на април той беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол. От справка на сайта на Интерпол става ясно, че Каменов е търсен за убийство, заплаха за убийство и изнудване.

Успоредно с това прокуратурата уличи Къро като част от заговор, с участието и на други криминално проявени лица, както и подсъдими като Цветан Василев, в заговор за дискредитиране на висши магистрати и полицаи. 

По неофициална информация у нас се разследва и връзката на Къро с още три убийства, на боса от ВИС Мето Илиенски, и на "Братя Византийци" - Радослав и Николай Бикови.