Вътрешният министър Иван Демерджиев разкритикува ваденето на записи от страна на прокуратурата по разследването за търговия с влияние, поръчкови убийства и дискредитиране на магистрати. СГП вече образува досъдебно производство срещу групата на Къро, която е организирала заговори срещу представители на прокуратурата и МВР.

"Аз не слушам записи, добил съм информация, предприел съм съответните действия. Не е коректно да се вадят и показват записи на части. Нито веднъж от вадене на записи не се стигна до осъдителни присъди през годините. Това не оправдава позата и ролята на жертва, която не подхожда нито на главния прокурор, нито на служители на МВР", заяви в интервю по БНР Демерджиев.

"Встъпвайки на този пост, аз съм осъзнавал, че някой може да даде пари за главата на вътрешния министър и съм приел поста. Не е приемливо за мен хората, които са призвани да защитават обществото да излязат и да кажат аз съм жертва. Не очаквайте от мен да приема подобен род рефлексия", добави той по повод коментара на главния прокурор Иван Гешев, че ако за него се дават 350 000, то колко ли се предлагат за главата на вътрешния министър.

По думите на Демерджиев служители на МВР не от вчера и от днес получават реални заплахи. "За голяма част от тях има и оперативна информация,че съществува реална опасност за живота и здравето им. Работата им е такава, че неизбежно води до сблъсък с подземния свят. Имаме протоколи за действие. Не е редно и не е нормално хората от сектор сигурност да играят ролята на жертва. Ние не можем да всяваме паника и да играем ролята на жертви", повтори той.

Демерджиев коментира и бомбените заплахи в училищата, като посочи, че най-странното е, че протокол за действие е имало още от 2013 г., но директорите не са били запознати с него.

"Поразяват ме няколко неща - имаше протокол от 2013, но той не се познаваше от никого. Не сме вменили нищо на директорите", каза той относно преценката дали има бомбен риск. По думите му вътрешното министерство просто извадило стария протокол, като го е надградило, така че вече полицията да поема отговорността дали съществува бомбена заплаха, или не, а не училищните директори. Протоколът за действие се отнася до всички обществени сгради, не само до училищата, уточни министърът и каза, че наскоро е имало подобен сигнал и за Експоцентъра в столицата. Протоколът не засяга само летищата, тъй като там ще има малко по-различен подход.

Демерджиев призна, че някои от учениците, които не са още заловени, са си взимали поука от хванатите преди тях, и вече действали по-внимателно, така че да не ги разкрият лесно.

"Сигналите бяха два типа. Започнаха хибридни атаки, по които работят партньорските служби. Те отприщиха една вълна. Очевидно децата ни са доста умни и с всяка стъпка на невръстни извършители на 16-17 г., следващата стъпка е по-внимателна, по-внимателно прикриват следите си и на МВР било по-трудно да заловят извършителя", призна Демерджиев.

"В повечето случаи стигаме до тях и ги залавяме тези, които действат на наша територия. По думите му, за откриването на авторите на заплахите, които не са наша територия, работят партньорски служби, сред които и тези на САЩ. "И там ще се стигне до задържане", уверен е министърът на вътрешните работи.

Попитан дали се готви да си тръгне от МВР, след като утре започва работа новият парламент и ще опита да състави редовно правителство, вътрешният министър каза, че просто си върши работата.

"Не гадая по тази тема, аз работя като човек, който няма да си тръгне. Ако мислиш, че си тръгваш утре, ти не можеш да направиш нищо съществено, а пък има нужда от много, много работа в МВР. Не разсъждавам като човек, който си тръгва утре, разбира се, съм готов да си тръгна и утре, ако се сформира редовен кабинет", коментира той.

По думите му "МВР се справи за пореден път, дори по-добре от предходните избори" относно манипулациите на вота и купуването на гласове.

151 досъдебни производства и 136-ма задържани отчете той като равносметка от проведените на 2 април избори и изведе като куриози, че имало случаи, при които една политическа партия купувала гласове за друга. "Не визирам ИТН", уточни Иван Демерджиев.