Полицията издирва помагач на починалия в събота Ангел Христов, известен като единия от Братя Галеви. За целта в Дупница се проведе полицейска операция с участието и на жандармерията, съобщи за БНР говорителят на Окръжна прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова.

Претърсени са четири адреса в града в търсене на лицето, което е подпомогнало Христов, който е обект на наказателно преследване.

Засега няма информация за резултатите от полицейската операция. По случая са образувани две досъдебни производства Първото ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. Назначена е аутопсия в столична клиника.

Второто разследване е за вещно укривателство. То цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това. 

Прокуратурата образува две разследвания във връзка със смъртта на Ангел Христов, а вътрешният министър каза по-рано днес, че се проверява и версията дали Ангел Христов е влязъл в страната жив, или просто е било транспортирано тялото му, след като вече е бил мъртъв.

По адресна регистрация братя Галеви се водят в с. Ресилово - дори ги има в избирателните списъци, казаха от кметството.

За понеделник е насрочена аутопсията на починалия. ДНС тест е потвърдил, че това е той, съобщи по-рано вътрешният министър Иван Демерджиев. В събота полицията осуети погребението на Ангел Христов.

"Вследствие на нашата оперативна информация, че се готви погребението, ние намерихме тялото, закарахме го в София, сега вече се намира там и утре ще бъдат направени подробни изследвания. Днес се направиха такива, за да се установи самоличността и тя се потвърди", добави той, цитиран от БТА. Демерджиев каза още, че се работи по версията дали в страната не е било вкарано вече мъртвото тяло на Ангел Христов.

"Смъртният акт е издаден от длъжностно лице на община Дупница на 3 юни, след като е получено съобщението за смъртта. Отново ще подчертая, за мен е странно, че нито при получаване на съобщението за смъртта, нито при издаването на смъртния акт, някой е уведомил полицията", каза Демерджиев.

В самото Ресилово определят като пълна загадка връщането на Ангел Христов и смъртта му в къщата, където живее съпругата му Радмила.

По-рано кметицата на Ресилово каза, че не е виждала Братя Галеви.

"По постоянен адрес те са тук, но не мога да кажа дали живеят тук. И са били извън България, доколкото знам, те не са били в страната. Аз не съм ги виждала тук в населеното място. Никого не съм виждала", каза Марияна Доцина.

Алхиерейският наместник, отец Георги Паликарски, коментира, че Ангел Христов е получил инфаркт от вълнението при срещата с близките. Той призна, че двамата са били в близки отношения, но не го е виждал след 2012 г. и разказа, че неведнъж е правил дарения за православни храмове.

Според бившия съветник в ДАНС и бивш взводен командир на Братя Галеви в отряда за борба с тероризма - Алексей Петров, заради пропуснатото влизане на Ангел Христов в страната, службите заслужават оценка "среден 3". По думите му, един човек, за да мине през границата, той преди това трябва да е бил обект на оперативно наблюдение. "Службата, която е към Правосъдието, за охрана на потенциални затворници, трябва да има връзка", категоричен е той.

Алексей Петров коментира и изказването си през 2010 г., че е организирал срещата между братя Галеви и Румен Петков. "Съвсем регламентирано. Идеята за срещата между тях и министъра на вътрешните работи е действие на зам.-министър на Румен Петков. Информацията, която имаха двамата трябваше да я предоставят директно на министъра. Аз бях в статут на офицер на оперативно внедряване. Нищо необичайно не се случи на тази среща", добави бившият съветник в ДАНС пред бТВ.

Бившата барета отрече да е знаел, че Ангел Христов се е прибрал в България.

Алексей Петров подчерта, че не вижда връзка между убийството на Красимир Каменов-Къро и смъртта на Ангел Христов. "Не виждам, нямам и такава информация", добави той. "Той (Ангел Христов - б.р.) макар и починал, е намерен от близките му", каза Петров.

Шефът на Националното следствие Борислав Сарафов пък предположи по БНР, че починалият Христов най-вероятно е влязъл през сухопътната "зелена граница". По времето на Борис Велчев, като главен прокурор, Сарафов е ръководил екипа, разследвал дейността на двамата.

За смъртта на Ангел Христов-Геле, стана ясно в събота, като бе съобщено, че причината е инфаркт.

Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, макар да нямат роднинска връзка, са издирвани с червена бюлетина.  Първоначално те бяха задържани през 2009 г. , а през 2012 г. получиха и присъди за рекет и изнудване. След като бяха осъдени за участие в огранизирана престъпна група, двамата избягаха от страната. По неофициална информация, през всичките 11 години след бягството им от страната, се твърдеше, че Братя Галеви живеят в Република Южна Африка.