ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, в понеделник предстои да се извърши и аутопсия, която да установи причината за смъртта му. Работи се дори по версията Ангел Христов да не е бил жив, а само тялото му да е вкарано в България. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев пред медиите в курорта Албена, предават БНТ и БНР.

Установено е, че той не е влязъл в страната със свой документ за самоличност и че ако е ползвал някакъв документ, той не е бил истински.

Демерджиев допълни, че се проверяват всички факти и обстоятелства за това как и кога Ангел Христов е влязъл в страната. Той уточни, че няма данни лице с това име да е преминало границата.

Министър Демерджиев коментира също, че има издаден смъртен акт на лицето и ако не се е намесила полицията, вече е щял да бъде погребан и нямаше да могат да се направят никакви изследвания. Смъртният акт е издаден от длъжностно лице на община Дупница на 3 юни, след като е получено съобщението за смъртта.

"Отново ще подчертая, за мен е странно, че нито при получаване на съобщението за смъртта, нито при издаването на смъртния акт, някой е уведомил полицията. Вследствие на нашата оперативна информация, че се готви погребението, ние намерихме тялото, закарахме го в София, сега вече се намира там и утре ще бъдат направени подробни изследвания. Днес се направиха такива, за да се установи самоличността и тя се потвърди", коментира вътрешният министър.

Към момента е ясно, че няма данни за насилствена смърт.

Министърът на вътрешните работи посочи още, че близките на Христов дават противоречиви сведения за това кога и как е влязъл на територията на страната.

Демерджиев допълни, че проверяват всички възможности. "Имаше сведения за един полет от Дубай, които не се потвърдиха обаче на този етап, така че за нас е важно да се установи кога е влязъл, откъде е влязъл, помагал ли му е някой, както и причината за смъртта", каза МВР-шефът.

Демерджиев отрече имотът, където е пребивавал починалият, да е бил конфискуван от държавата.

Вътрешният министър допълни, че се проверява и местонахождението на съдружника на починалия Христов, Пламен Галев.

"Полагаме в момента усилия да видим дали на територията на страната се намира и другият т. нар. брат Галев - Пламен Галев, така че всичко необходимо се прави в тази посока", каза министърът, цитиран от БТА.