До голяма степен сме успели да респектираме тези хора, които се занимават с тази дейност, за да започнат да превозват мигранти с такива тайници, нарочно пригодени в превозните средства, доскоро нямаше такава практика. Този извод направи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след трагичния инцидент от вчера край с. Локорско, при който загинаха 18 мигранти. Министърът е в Карлово по повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, предаде БТА.

Министърът съобщи, че активно се извършват процесуално -следствени действия, задържани са четирима човека, които имат отношение към случая, и се търси още един човек, които е успял да премине в Гърция. Ще направим всичко необходимо да обезпечим и него, отбеляза Демерджиев.

Второто нещо, което се налага като извод е, че когато се обръщаме с молба към Народното събрание за помощ, тези молби трябва да се чуват, коментира Демерджиев. По думите му са поискали помощ не за себе си като служебен кабинет, а за да се справят с един национален проблем - нелегалната миграция. Тази помощ не ни беше дадена, добави той.

Три текста в Наказателния кодекс, които ние подготвяхме като законопроект, не бяха разгледани и сега вече последиците са налице, каза още Демерджиев.

Този човек, който стои в дъното на тази схема, има две осъждания, приключили със споразумения по пет месеца лишаване от свобода и той пак е там, пак извършва за енти път такова деяние, посочи Демерджиев. Според министъра всеки трябва да си носи отговорността. В случая отговорността няма как да е наша, защото ние на два пъти този човек сме го залавяли, на два пъти сме го изправяли пред закона, коментира министърът.

Ако се бяха приели измененията, които ние искахме, в момента той щеше да е в затвора и нямаше да сме изправени пред такава човешка трагедия, смята Демерджиев.

Тези ситуации са вследствие на това, че в случая законодателният орган не ни помогна, не помогна на България, смята той и добави: "ето ви един от заветите на Апостола - да помагаме на народа си и на държавата си, а не да търсим тясно партийни интереси и да избягваме решението на проблеми, които са национални".