Корабът "Верила", собственост на Параходство "Български морски флот", е задържан в Ирландия - на пристанище "Фойнс", съобщава БНТ.

Директорът на БМФ кап. Александър Калчев е заявил, че местните власти не са го уведомили официално.

Това, което е известно в момента, е, че на кораба тече проверка по подозрение за трафик на наркотици, уточни кап. Калчев.

По думите му, ако това се потвърди, то ще е грубо нарушение на закона, и той се надява, че виновните ще понесат наказанието си.

По информация на "Нова телевизия" корабът плава под малтийски флаг. Офицерите на борда на "Верила" са българи, а моряците са от Мианмар, добавя БНР.

По данни на международни агенции става дума за наркотици на стойност 21 млн. евро.

Към момента няма задържани членове от екипажа на плавателния съд.

През август 2012 г. корабът "Свети Николай" плава под български флаг от Гана към Галисия, когато е спрян на 40 мили от брега на Испания. Властите откриха близо 3 тона кокаин на борда

Капитанът Иван Станчев и българските моряци бяха обвинени за незаконен трафик на огромно количество наркотик. През 2016 година испанският съд издаде присъди от по 10 години лишаване от свобода за командния състав и от по 6 години за изпълнителския състав.

Присъдите обаче бяха обжалвани и през 2017 година Върховният съд на Испания постанови окончателни присъди. Капитанът бе осъден на 9 години и 6 месеца затвор. С 10-годишни присъди бяха вторият и третият помощник-капитани, главният механик и старши помощник-капитанът. Един от моряците, който бе оказал пълно съдействие на разследващите, бе осъден на 6 години и 6 месеца "лишаване от свобода". Останалите моряци от 21-членния екипаж бяха освободени. Според върховните магистрати, не са били открити достатъчно доказателства, че те са знаели за превозвания наркотик.