Над 100 килограма хероин е бил открит в кабината на ТИР с босненска регистрация на ГКПП Капитан Андреево вчера, съобщиха от Окръжната прокуратура в Хасково.

Стойността на дрогата, която е превозвана от 33-годишен босненски гражданин, се изчислява на 9 039 600 лева. Разследването се извършва от митнически инспектор от Агенция „Митници“ под прякото ръководство на прокурор от Окръжна прокуратура-Хасково.

До момента е установено, че на 24 май 2020 г., през нощта, на ГКПП-Капитан Андреево, на влизане от Турция в България, е пристигнал товарен автомобил „Скания“ с прикачено към него полуремарке. Камионът е с регистрация на Босна и Херцеговина и е управляван от 33-годишен гражданин на Босна и Херцеговина.

При извършена митническа проверка инспекторите на ГКПП "Капитан Андреево" установили, че в шофьорската кабина, под кушетката за почивка на водача, били поставени няколко кашона и сак, в които са открити 200 пакета с кафяво прахообразно вещество. При направения полеви наркотест, веществото е реагирало като хероин, с общо бруто тегло 100, 440 кг.

В ремаркето водачът е превозвал авточасти, като крайната точка на пътуването е била Босна и Херцеговина. В резултат на бързите действия на митническите и полицейските органи е било установено още, че съпричастни към контрабандата са и други двама граждани на Босна и Херцеговина – Д.Д. и В.Г. Те се придвижвали почти паралелно с друг товарен автомобил, който също е проверен от митничарите и граничните полицаи, но в него не са открити наркотични вещества.

Тримата мъже са задържани за срок от 24 часа. Днес предстои те да бъдат привлечени като обвиняеми и задържани за срок от 72 часа с постановление на прокурор. Окръжна прокуратура – Хасково ще внесе и искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.