14 сайта на министерства, агенции и други институции са били обект на хакерската атака в събота. Това съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова, цитирана от bTV.

По думите ѝ няма данни за опити за източване на чувствителна информация. Единствената последица е временно затрудняване на достъпа до атакуваните сайтове или временно затрудняване на тяхната функционалност.

"Има информация за сайта на Летище Бургас, който временно е бил недостъпен около 13 часа на 15 октомври. Към момента е установена самоличността на едно лице, за което има данни, че е съпричастно към извършеното престъпление, но се работи по проверка и установяване на още близо 150 лица", обясни прокурор Петрова.

Образувано е досъдебно производство за киберпрестъпление. "Работи се по установяването на точната локация на извършители на хакерската атака, местоположението на лицето, за което вече имаме информация, беше установено от експерти към Национална следствена служба. Магнитогорск (б.р. в Русия) беше първото място, установено като източник на кибератаката, впоследствие бяха установени и други места", добави говорителят на СГП.

Пред БНР Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията, чийто сайтове също бяха ударени, съобщи, че в официалния си канал в "Телеграм" KillNet е съобщила, че ще извърши атаки и е поела отговорност за тях.

"При тези атаки се използват завладени устройства, свързани с интернет. Може да става въпрос дори за перални и телевизори, които са свързани с глобалната мрежа. Извършват се милиони заяви, за да се затрудни работата на даден сайт. Тези атаки обаче са безобидни", смята Галев.

Преди няколко месеца също имаше подобни атаки, напомни той.

"Вероятно българските служби са започнали разследването още тогава. Сега са разпознали същия почерк", добави Галев.

По думите му е трудно да се повярва, че в съвременна Русия такава група може да съществува без знанието на съответните служби.

Според специалиста по киберсигурност Спас Иванов "ако това е официална поръчка от страна на руските власти, стигането до един извършител толкова бързо и толкова лесно на практика би било напълно невъзможно".

"По-скоро става въпрос за единични акции отколкото атака на държавно ниво. Смятам, че ако Русия заповяда атака с възможностите на киберармията, която има, защото тя поддържа киберармия, щяхме да го усетим доста по-болезнено", категоричен е Иванов, цитиран от NOVA.

Той нарече информацията, че това е официална атака от руска страна, зад която стои един-единствен извършител, "меко казано несериозна".

"Аз бих го приел по-скоро като предупреждение", уточни експертът. Според него ако искаш да блокираш дейността на институции, не атакуваш пред уикенда, а в работен ден. Бяха ударени сайтовете на банки, медии, министерства и други институции, каза още Спас Иванов.

Ден по-рано зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов съобщи, че Службите са установили един от групата руски хакери, които атакуваха сайтове на държавни институции у нас.

"Установили сме мястото, откъдето е проведена атаката, а също и трите имена, адреса и местонахождението на едно от лицата, извършили атаката. Ще поискаме екстрадицията му от Руската федерация", каза Сарафов. И добави, че не очаква особен резултат.