Руските хакери, които днес атакуваха няколко сайта на български институции се похвалиха със стореното и пуснаха списък с новите си цели. 

Сред тях са държавният резерв, пристанищата, Центъра за изучаване на демокрацията, РВД, банки и др.

"Руската хакерска групировка Killnet атакува български държавни уебсайтове "за предателство към Русия". Десет уебсайта на български правителствени агенции вече са засегнати, включително този на президента на страната. Групата Killnet заяви, че е осъдила българското правителство на "онлайн крах и позор". Засегнати бяха всички - медии, доставчици на интернет услуги и министерства, включително министерствата на отбраната и финансите", написа групировката в Telegram.

В един от предишните постове в канала на хакерите се казва, че днес ще слушат българска музика, но вместо аудио диск, на снимката се вижда диск за флекс (на руски флекс е "болгарка").

Междувременно отдел "Киберпрестъпност" на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), заедно с други компетентни структури, извършва проверка и предприема съвместни мерки за неутрализиране на хакерски атаки от вида Отказ от услуга/DDoS. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

Въпросните атаки не засягат съдържанието на интернет сайтовете, а само затрудняват достъпа до тях. Няма нерегламентиран достъп до лични данни.

В ранните часове на 15 октомври неизвестни лица са предприели атаки към няколко български интернет сайта на правителствени организации, летища, медии и телекомуникационни доставчици. За времето на инцидента атакуваните сайтове са били временно недостъпни или зареждането им е било затруднено.

По-рано днес главният прокурор на България Иван Гешев и неговият заместник Борислав Сарафов дадоха подробности по случая, като съобщиха, че хакерската атака е направена от град Магнитогорск в Русия.